Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Витанов: БСП трябва да се готви за избори, застрашени сме да останем извън парламента

Политика

Петър Витанов: БСП трябва да се готви за избори, застрашени сме да останем извън парламента

Петър Витанов: БСП трябва да се готви за избори, застрашени сме да останем извън парламента - Tribune.bg
Снимка:

БСП трябва да се готви за предсрочни избори, защото дори да се реализира правителство с третия мандат, неговият живот няма да е дълъг заради крехкото мнозинство, на което ще разчита. Това коментира пред радио „Фокус“ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Има едно общо очакване или намерение от страна на ръководството на БСП да реализира третия мандат, но според мен това е изключително трудна задача.

Заявката, че премиерът трябва да е от „Продължаваме промяната“ вероятно има политическа логика, но няма да бъде приет добре от симпатизантите на БСП. Защото ако „Продължаваме промяната“ искаха да имат друг кандидат за министър-председател, те щяха да го предложат и да направят всичко по силите си, за да реализират правителство с мандата си“, каза Петър Витанов.

Според социалиста „залепването на БСП до ПП“ няма да донесе успех на левицата на изборите. Петър Витанов е на мнение, че „Продължаваме промяната“ вече се готвят за избори. БСП също няма време за отлагане.

„Дори да се реализира кабинет с третия мандат, при тази крехка подкрепа, животът му няма да е дълъг. И БСП спешно трябва за започне подготовка, за да не катастрофира“, каза социалистът.

Според Витанов е необходимо идейно и кадрово обновление.

„Ясно е, че ще понесем негативи от управлението и заради прекъснатите газови доставки от Русия и заради това, че сме на ръба от прекратяване на дипломатическите отношения с една от световните сили, а това левият избирател трудно ще прости“, добави социалистът.

„БСП трябва да има ясен план, по какъв начин ще се бори с инфлацията, с постоянно галопиращите цени на всички продукти“, каза той и добави, че БСП е предложила серия от добри мерки като участник в кабинета, но те не са достатъчни.

„Една от ключовите теми е подоходното облагане, което ще може да затвори ножицата между бедни и богати. А тя е жестока – разлика от осем пъти. Никъде в ЕС няма подобно неравенство, каквото у нас. И тук ясно трябва да си отговорим, дали българската левица ще представлява интересите на едрия бизнес или на онези две трети от българите, които взимат заплати от 1000 лева. Не може най-бедната държава в ЕС да няма силна левица“, каза още Петър Витанов.

„Няма време за компромиси, за шикалкавeне, защото в момента сме застрашени да сме дори извън парламента“, е мнението на евродепутата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети