Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Витанов: БСП загива, а на ръководството му е безразлично

Политика

Петър Витанов: БСП загива, а на ръководството му е безразлично

Петър Витанов: БСП загива, а на ръководството му е безразлично - Tribune.bg
Снимка:

Националният съвет на БСП събра над 70 подписа за провеждане на извънреден конгрес, на който да се обсъди бъдещето на БСП, предвид факта, че партията постигна най- слабия си резултат на избори. Трябва да се промени курса, не просто да бъдат сменени имена. Това обясни пред БНР Петър Витанов, който е евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Необходима е нова посока, както и промяна на екипите. Променени трябва да бъдат и посланията. Нужно ни е организационно укрепване и адаптиране към съвременните условия. Останах шокиран от изборния резултат. БСП вече е пета политическа сила. По-шокиращо, дори от резултата, е безразличието на това ръководство. То е и безразличие към съдбата на партията. Аз не мога да се примиря. Не е малко пропадането. Последните пресконференции ми звучат по един и същи начин. Президентът ли не беше виновен, Сергей Станишев ли… Сега и Гешев ни е виновен, Кирил Добрев – също…Световното задкулисие, Сорос, всички. Не приемам това прехвърляне на вина“.

Цялото ръководство  на червената партия е проблематично, обясни Петър Витанов. „Когато не виждаш проблема в себе си, не можеш да направиш крачка встрани. Цялото ръководство не може да се опълчи. Има несъгласие, но то остава по кюшетата и кръчмите“.

Според социологическите изследвания, левите хора в България са един милион и половина, или една четвърт, но те не се идентифицират с БСП в момента, обясни още евродепутатът. „ Има много хора, които са демотивирани и разочаровани. За последната година и половина над 600 хиляди гласоподаватели на партията са изгубени. Ние не можем да накараме членовете и техните семейства да излязат да гласуват“.

Никой не си е позволил да критикува партията по време на кампанията, напомни още той. „Хвърлят се персонални обвинения. Всеки  е помагал финансово и с времето си, за да има партията по-добър резултат. Не приемам такива обвинения, че хора, които са съюзили с ГЕРБ, Гешев и т.н. искат да свалят ръководството“.

Очевидно има износване и натрупано недоверие, обясни Витанов. „Не може през последните месеци лаймотивът на БСП да е с кого ще правим коалиция. Левият избирател няма право на избор. В най- бедната държава в ЕС левите хора нямат свое представителство. БСП загуби проценти и заради коалиционната си политика. Трудно е за хората, особено по- възрастното поколение, да преглътнат такъв тип обединение“.

Социалните придобивки са факт, но стига сме говорили само и единствено за пенсии, призова той. „Изключително важно е, но трябва да насочим вниманието си и към младите хора, да ги спечелим. Как да имаме бъдеще като партия, ако не насочим вниманието си и към тях. Не пренебрегвам социалния елемент, но не може само това да е. БСП е призвана да се грижи за най- уязвимите хора, да се бори с неравенства. Не разглеждаме екологичните въпроси. Ние се превърнахме в една националистическа партия“.

БСП няма време да оставя нещата по старому, заяви евродепутатът. „Мнозинството от членовете на Националния съвет мислят, че трябва да има промяна. Или ще успеем да се реформираме и да тръгнем по нов път, или ще загинем. Това е последен бой за БСП. Конгресът може да даде нова посока и да направи обновление. Пленумът в събота е съдбовен за българската левица. Трябва да бъде свикан конгрес, където въпросите за лидерство, обновлението, посланията и организацията да бъдат разгледани“.

Днес в ЕП се разглежда въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. „Имаме съгласие, че сме обект на дискриминация. Не сме приемани в Шенген, въпреки че сме изпълнили всички изисквания. Ценим свободата и правото на свободно пътуване. Когато е ограничено, има несправедливост“, обясни Витанов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети