Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Витанов от БСП: Стигнахме до там един седесар да ни води на позорен митинг

Политика

Петър Витанов от БСП: Стигнахме до там един седесар да ни води на позорен митинг

Петър Витанов от БСП: Стигнахме до там един седесар да ни води на позорен митинг - Tribune.bg
Снимка:

Дали ще съберем 121 или 122 депутати, мисля, че само се удължава агонията, казах го и на предишното заседание на НС. Нещата са тръгнали на избори и колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре. Това, с което аз не мога да се примиря, е, че сме останали без лице и сме се пришили за един аферист? Това е част от изказването на Петър Витанов от БСП пред пленума на БСП, цитиран от „Гласове”.

 

По думите му лозунга с  възстановяването на  държавността му напомняло за  оправданието защо пък е  загубила партията.

„Защото, докато възстановяваме държавността, ще си заличим партията. Не го ли виждате? И Колчо слепецът го вижда. Искам да изкажа и друго възмущение. Не знам кой беше този, който ни накара да участваме в един позорен митинг преди няколко дни. В който един седесар водеше нашата група (бел.ред. – Калоян Методиев, бивш СДС), да слушаме Васко Кръпката, да слушаме антируски лозунги. Да гонят наш депутат и да виждам аз отчаянието в очите на нашите членове и симпатизанти. Кой предизвика това унижение да се превърнем в масовка на седесарски митинг от деветдесетте години?”, заявява той.

Той е категоричен, че това дали коалицията ще събере  121 или 122 само ще удължи агонията.

„Нещата са тръгнали на избори и колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре. Това, с което аз не мога да се примиря, е, че сме останали без лице и сме се пришили за един аферист? Но дори и да не е аферист, дори да е чудесен, само вие ли не виждате, че се готви след следващите избори една по-дясна коалиция? Стигнали сме до там да се пришием до една от тези партии и да нямаме собствен облик”.

Петър Витанов подчерта, че доверието в партията драстично пада.

„Ние сме партия на 130 години, дядо ми е бил социалист, баща ми е бил социалист. Другарко Нинова, Вие говорихте за отговорност. Ако имате капка отговорност към нашата партия, трябва да направим нещо и трябва да се промени отгоре. Единственият шанс да се случи някаква промяна е да се промени ръководството.

Не го ли виждате? Под амнеза ли сте, под анастеза ли сте? Не знам.

Няма друга лява партия, освен нашата, която да не прокламира прогресивното облагане. Това правят и всички европейски социалисти. И понеже тук много хора се изказват за работата на европейските социалисти, държа да подчертая, че директивата за минималната работна заплата е от европейските социалисти. Влизането в таксономията на атомната енергетика идва от европейските социалисти. Българската делегация на социалистите в ЕП по темата Русия гласува ПРОТИВ енергийни санкции, ПРОТИВ спиране на руски телевизии, ПРОТИВ, ПРОТИВ, ПРОТИВ – подчертавам го специално. Гласувахме ПРОТИВ и изпращането на оръжие за Украйна. Освен прогресивното облагане, освен минималната работна заплата, освен прокламиране на равенство при заплащането на мъжете и жените, равенството между правото да получаваш едно възнаграждение за една и съща работа, без да има значение мъж или жена си.

Изумително е, че членове на НС обясняват, че екологията не е политика, която е важна за България. Напротив! Екологията е изключително важен въпрос за българските граждани. И най-големият потенциал на БСП е там, защото ако ние се опитваме да бъдем атрактивни и харесвани, да възстановим доверието – не можем да пренебрегнем темата за екологитята. За рисковете и ползите от Зелената сделка. Подкрепял съм ръководството на партията до момента, в който съм бил убеден, че ни водят в правилната посока. Това е субективна преценка.

Обиктивния факт са изборите! И ние виждаме драматичното разминаване между аплодисментите за ръководството тук в залата и доверието, което получаваме на избори. Дано съм лош пророк, но ако продължаваме така, на следващи избори ще се борим за между 5 и 7 процента. Не зная дали ще се оправи този резултат със смяна на ръководството, но зная, че без смяна на политиките – да говорим за екологични, прогресивни данъчни политики, промяна в резултата няма да има”, допълни евродепутатът.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети