Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков и ПП се запътват към групата на либералите, там са и ДПС

Политика

Петков и ПП се запътват към групата на либералите, там са и ДПС

Петков и ПП се запътват към групата на либералите, там са и ДПС - Tribune.bg
Снимка:

Групата „Обнови Европа“ (ОЕ) може да обяви за свой нов член „Продължаваме промяната“ (ПП) още днес.  ОЕ са всъщност обединението между АЛДЕ, европейската либерална партия, и ЕДП, другата центристка партия в ЕП. Именно от тази група членове са и ДПС.

Според Клод Сежурне – председателят на парламентарната група на евролибералите, които са трета сила в Европейския парламент, трябва да се създаде „силно политическо семейство, което да се увеличава не само в парламента, но и в Света на ЕС“. Пред „Политико“ той допълва, че разчита и на други членове от ОЕ.   

Членството на ПП ще даде на евролибералите допълнителни сили за изборите за Европейски парламент през 2024 г., макар партията още да не е официално регистрирана в България.

„От наша страна ршението е взето, ние искаме ПП да се присъедини. Той (Петков – б.р.) е силно заинтересован да се присъедини, тъй като е проевропейски настроен, либерал е и споделя нашите ценности за върховенството на закона", заявява Сежурне.

Запитан и за ДПС, от чието членство в ОЕ Петков е изразявал опасения и чийто депутат Делян Пеевски е обвиняван в корупция и е санкциониран от САЩ по „Закона Магнитски“.

„Не искам да се бъркам във вътрешната политика. Работа на националните партийни лидери е дали искат да извършват реформи или да се присъединят към правителството“, отговаря Сежурне.

Миналата седмица той е бил в България и е разговарял с ръководителите на ДПС.

„Не сме говорили за Делян Пеевски, тъй като това е вътрешен въпрос за ДПС“, казва лидерът на групата на ОЕ.

А за тримата евродепутати от Движението той казва: „Няма за какво да ги укорявам, това са хора с ценности, които са ценни членове на нашата група.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети