Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков пак в грешка - черпенето на газ от хранилището в Чирен продължава (ОБНОВЕНА)

Политика

Петков пак в грешка - черпенето на газ от хранилището в Чирен продължава (ОБНОВЕНА)

Петков пак в грешка - черпенето на газ от хранилището в Чирен продължава (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че е спряно черпенето на газ от хранилището в Чирен, а капацитетът му се запазва, за да се гарантира енергийната сигурност на страната при ескалация на конфликта между Русия и Украйна.

С днешна дата оперативните данни за управлението на газохранилището в Чирен сочат, че от 13 февруари насам дневно оттам се теглят около 1 млн. куб. м и газовите запаси са намалели, тъй като добивът на частните компании е запазен изцяло.

Tribune.bg се обърна към министерство на енергетиката с въпрос дали министър Александър Николов е издал заповед за ограничаване на добива на природен газ от Чирен. 

„Български Енергиен Холдинг ЕАД/БЕХ/ е указал необходимите действия, които следва да бъдат предприети с цел обезпечаването на непрекъснатост на доставките и осигуряване на запаси от природен газ на територията на Република България, а именно - максимално ограничаване на добива на количества природен газ от ПГХ „Чирен“, се посочва в отговора на енергийното ведомство. Тъй като БЕХ управлява държавните активи в енергетиката, се потвърждава, че ограничението за добива от Чирен касае държавната „Булгаргаз“. 

С уточнението, за съжаление, се оказа, че премиерът е заблудил партньори и опоненти, но е изправил на нокти и пазарните играчи. Последните се притесниха, че страната създава изкуствен дефицит като спира ползването на газовите им запаси, а в същия момент „Булгаргаз“ продава количества с доставка през март на газовите борси. Още повече, че не става дума за излишъци на газовия доставчик, изтъргувани в първия ден от встъпване в длъжност на новото му ръководство и остро критикувани от опозицията, а се касае за доставка за бъдещ период.

Държавната компания „Булгаргаз“ е изпратила запитване до търговци на газ за условията да му доставят природен газ до края на февруари, но сделки не са сключени, което специалисти обясняват с неприемливи цени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати