Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков през 2017: ЕС не е най-стабилното място в момента…

Политика

Петков през 2017: ЕС не е най-стабилното място в момента…

Петков през 2017: ЕС не е най-стабилното място в момента… - Tribune.bg

Презентация на лидера на ПП Кирил Петков отпреди няколко години хвърля светлина върху разбиранията му за икономиката, държавните финанси и региона, в който е разположена страната ни.

През 20 17 г. той говори по темата „В Търсене на Стратегия за по-висок Стандарт за Живот“ (или както Петков сам я нарича „Как можеме да повдигнеме стандарта на живот в България“) в независимо събитие на местна организация на TEDx. Поканен е като шеф на Probiotic.

Той дава пример, че от 2007 година всяка година страната ни изнася по-голяма продукция в сравнение с вноса. Говори и за държавния дълг, отправяйки критики, че е бил удвоен за 5 години, което по думите му обяснява защо към онзи момент имаме ръст, въпреки отрицателното търговско салдо и малкото преки чуждестранни инвестиции.

„Проблемът на тази графика е, че тя не може да продължава много дълго. Проблемът е, че след 10 години дългът ще стигне 100% от БВП“, казва през 2017 г. Петков за трупането на дългове. От днешна гледна точка критиките на бившият премиер звучат парадоксално, тъй като само за септември и октомври се очаква ръстът му да е около 5 млрд. лв.

Той изброява няколко опции за подобряване на стандарта ни – намирането на инвеститори за 8 млрд. на година, удвояване на дълга ни на всеки 5 г., изнасяне на добавена стойност за 8 млрд. или да свикнем с ниския стандарт. Ако не се случи едно от първите три, четвъртото било автоматично – заявява бъдещият премиер.

Той на два пъти дава Гърция като лош пример за задлъжнялост

„Знаеме какво се случи с нашата съседка на юг“.

Според Петков пред намирането на нови инвеститори за 8 млрд. лв. има няколко проблема

„Някой, за да ти даде пари, не зависи от тебе, а от този който дава парите. Има няколко проблема: Европейският съюз не е най-стабилното място в момента, а Брекзит, с Франция, с различните проблеми, които всички знаеме. Едната ни съседка е Турция, знаеме току-що какво се случи с конституционна промяна, бежанци, Сирия… Гърция е другата ни съседка – въпреки че не се говори за нея, те не са си платили парите. Там още има едни 300 млрд., които някой трябва да ги плати и това не се случва, така че този проблем си стои. Русия-Путин-Тръмп, геополитиката се размести“, обяснява още той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков, 2017
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети