Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков приветства смяната на борда на „Булгаргаз“: Решенията им са довели до високи цени за потребителите

Политика

Петков приветства смяната на борда на „Булгаргаз“: Решенията им са довели до високи цени за потребителите

Петков приветства смяната на борда на Булгаргаз: Решенията им са довели до високи цени за потребителите - Tribune.bg
Снимка:

Мораториумът ще отпадне с новият състав на КЕВР

Петков хвърли вината за високите цени на газа върху досегашният борд на „Булгаргаз“, който беше освободен изненадващо вчера вечерта. 

„Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа отколкото трябва да имаме на базата на този борд. Не можем да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска“, каза Кирил Петков.

„Изборът на новия борд в „Булгаргаз“ е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, това разследващите органи ще решат, но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента“, допълни премиерът.

„Най-вероятно решенията, които са били взети от досегашния борд, имат определени договорености, от които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения ще доведат до това, че крайният потребител няма да плаща цената за нечии печалби или грешки“, увери Петков.

КЕВР - когато имаме работещ регулатор, той не обявява цените на разходите, които представят дружествата. Работещ регулатор означава да разбере причините защо се покачват тези цени и да види дали най-правилните решения са били взети. Аз се съмнявам, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са повишени. Би трябвало още много по-рано БЕХ да попита защо се взима това решение за поскъпване. Защото най-лесно е да се вземат грешките и неправилните решения и да ги плаща крайният потребител. Така че аз приветствам смяната на борда на Булгаргаз и се надявам, че с всяка такава промяна, българският потребител ще е по-защитен, и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии чужди интереси да бъдат приоритизирани, и накрая ние да плащаме сметката“.

Относно новоназначените в „Булгаргаз“ Петков заяви, че се надява на избора на Николов, който се е доверил на БЕХ.

„Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“, заяви премиерът.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети