Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков ще настоява пред Европа да получим помощ за бежанците от Украйна

Политика

Петков ще настоява пред Европа да получим помощ за бежанците от Украйна

На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще настоява за подкрепа от европейските партньори заради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна.

„Няколко теми - първото е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво - не може всяка една страна самостоятелно да се бори. Това ще бъде една от темите - европейските партньори да ни подкерпят финансово, всички страни, които сме по-близо до конфликта", заяви премиерът.

България трябва да мисли и за сценарий, при който Русия ще спре подаването на газ, добави той.

„Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно. Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Плана за възстановяване и развитие", коментира Петков.

Мястото на Украйна е в ЕС, смята Кирил Петков, въпросът е кога страната може да бъде приета. По думите му колкото повече Съюзът се разширява на изток, толкова по-голяма е безопасността за България, защото няма да бъде гранична страна.

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре във Версай на неформална среща на върха, за да обсъдят военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците от нея.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп