Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков замазва пред НАТО гафа на Радев за Крим

Политика

Петков замазва пред НАТО гафа на Радев за Крим

Снимка:

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. Изказването на министър-председателят пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел идва месец, след като президентът Румен Радев сътвори дипломатическо напрежение, след като обяви, че Крим е Руски.

В отговор на въпрос Петков заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

Това е и първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.

От своя страна Петков каза, че е възможна много добра синергия между военна и гражданска инфраструктура. Той отправи покана към Столтенберг да посети България.

По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. България ще има конструктивен подход в НАТО, добави той. 
 
Петков подчерта, че страната ни ще продължи модернизацията на въоръжените си сили и адаптирането им към стандартите на НАТО, като амбицията ни е до 2024 година да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП, включително чрез инвестиции в гражданска инфраструктура с двойно предназначение.

България получи изключително висока оценка за усилията и приноса си за стабилността в региона на Западните Балкани. Страната ни е важен съюзник, с особено значение за сигурността в Черноморския регион, включително в контекста на ситуацията в и около Украйна. Високо се оценява и факта, че България препотвърди ангажимента си да продължи увеличаването на разходите за отбрана.

Единството и солидарността в НАТО са изключително важни и България, като част от Алианса, ще продължи да укрепва своята сигурност, като неразделна част от колективната отбрана.  

МСМС


Топ новини

виж още

Актуална тема