Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков замазва пред НАТО гафа на Радев за Крим

Политика

Петков замазва пред НАТО гафа на Радев за Крим

Петков замазва пред НАТО гафа на Радев за Крим - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. Изказването на министър-председателят пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел идва месец, след като президентът Румен Радев сътвори дипломатическо напрежение, след като обяви, че Крим е Руски.

В отговор на въпрос Петков заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

Това е и първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.

От своя страна Петков каза, че е възможна много добра синергия между военна и гражданска инфраструктура. Той отправи покана към Столтенберг да посети България.

По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. България ще има конструктивен подход в НАТО, добави той. 
 
Петков подчерта, че страната ни ще продължи модернизацията на въоръжените си сили и адаптирането им към стандартите на НАТО, като амбицията ни е до 2024 година да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП, включително чрез инвестиции в гражданска инфраструктура с двойно предназначение.

България получи изключително висока оценка за усилията и приноса си за стабилността в региона на Западните Балкани. Страната ни е важен съюзник, с особено значение за сигурността в Черноморския регион, включително в контекста на ситуацията в и около Украйна. Високо се оценява и факта, че България препотвърди ангажимента си да продължи увеличаването на разходите за отбрана.

Единството и солидарността в НАТО са изключително важни и България, като част от Алианса, ще продължи да укрепва своята сигурност, като неразделна част от колективната отбрана.

МСМС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати