Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Изненадана съм, че Президентството води разговори за енергийни проекти

Политика

Петкова: Изненадана съм, че Президентството води разговори за енергийни проекти

Петкова: Изненадана съм, че Президентството води разговори за енергийни проекти - Tribune.bg
Снимка:

Решенията и отговорността за енергийните проекти са на правителството, посочи още министърът

Разговорът с руския президент Владимир Путин е по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, коментирана е и цената на газа. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ.

„Разбрахме от прессъобщението на президентската институция, че е имало такъв разговор, но акцентът е бил енергийните проекти, без да се споменава кои. Този разговор е по инициатива на българския президент“, каза Петкова.

Тя добави, че енергийните проекти, върху които правителството работи, обаче, са ясно дефинирани, решенията за тях се вземат от българското правителството, тяхна е и отговорността.

„АЕЦ „Белене” и „Балкански поток” са български проекти, инфраструктурата е маша, парите са наши. Правилата, които спазваме са европейските. Правилата за цената на газа са дефинирани в споразумението на ЕК с „Газпром“, уточни Петкова.

По думите ѝ не е търсила контакт с Президентството, за да разбере какви проекти са обсъждани.

„Изненадана съм, че се водят разговори за енергийни проекти на територията на България, които България развива, а тази тема не е обсъждана с нас”, посочи Петкова. Петкова заяви, че никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си. Ресорният министър добави, че от страна на кабинета е заявена ясна воля за партньорство.

„Президентът, беше този, който свали доверието от нашето правителство и поради тази причина са тези разговори по „общи енергийни проекти“, които за нас си остават тайна“, коментира още Петкова.

Относно  „Балкански поток” Петкова каза, че проектът се развива с много бързи темпове и се спазват всички изисквания, както в областта на природния газ, така и в областта на обществените поръчки.

„Налице са 239 км тръби, 162 км от трасето е почистено. По 138 км от трасето са разнесени тръби, за 100 км има заварени тръби. Работи се с пълна сила. Заваръчните машини са точно толкова, колкото изпълнителят на обществената поръчка е поел ангажимент да достави, на трасето. Относно компресорните машини – те са обект на отделна обществена поръчка“, поясни  Петкова.

По думите ѝ през месец май ще бъдат готови първите 308 км от трасето, а те ще дадат възможност да се транспортира природен газ към Сърбия. Тя допълни, че в рамките на договора ще бъдат завършени и другите 166 км.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети