Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова към комисията на Манолова: Проверявайте, няма по-прозрачен проект от „Балкански поток“

Политика

Петкова към комисията на Манолова: Проверявайте, няма по-прозрачен проект от „Балкански поток“

Петкова към комисията на Манолова: Проверявайте, няма по-прозрачен проект от Балкански поток - Tribune.bg
Снимка:

„Информацията, която държавното дружество „Булгартрансгаз“ ще предостави на временната парламентарна комисия, проверяваща за нарушения при изразходването на публични средства от изпълнителната власт, вече надминава 1 млн. страници“, обяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Енергийният министър бе изслушана пред депутатите от комисията, повод за което стана поисканата от държавния газов оператор документация по строежа на „Балкански поток“.

На заседанието стана ясно, че информацията е значителна по обем и все още не е напълно дигитализирана, за да бъде предоставена на комисията в електронен вариант.

„Няма злоупотреби, проверявайте колкото искате“, посочи енергийният министър пред депутатите от комисията и ги увери, че веднага щом тя бъде събрана и систематизирана, ще постъпи при тях по надлежния ред. Министър Петкова поиска да разбере обаче как тя ще бъде съхранявана и опазвана.

„Няма по-прозрачен проект от „Балкански поток“, увери още тя.

Отговорът ѝ обаче се оказа незадоволителен за председателя на временната комисия Мая Манолова, която поиска конкретен отговор дали въпросната информация ще дойда дигитално или на хартия, както и какъв е ориентировъчния срок за това.

„Незабавно и по надлежния ред“, обяви на свой ред Теменужка Петкова.

Последва обяснение и от изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов, който също увери, че информацията е много голяма по обем, което е причина за нейното забавяне и подчерта, че „шикалкавене“ няма.

След него дойде и нов упрек от Манолова, която се позова на документ, съдържащ данни за проведена обществена поръчка от дружеството за доставка на техника за дигитализирането на документи, чиято стойност възлиза на 185 хил. лв. без ДДС. „Това беше опит да се торпилира работата на комисията“, посочи тя за опита информацията да бъде дадена на хартия.

Последва цяла каскада от размяна на реплики между депутатите, което повиши напрежението. От ГЕРБ защитиха думите на министъра на енергетиката, опитвайки се да прекъснат всички критиките към нея и дружеството, а от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ продължаваха да настояват за конкретни отговори.

В крайна сметка напрежението стихна, а заседанието продължи с изслушването на министър Петкова и ръководството на „Булгартрансгаз“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати