Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Цената на газ вече ще е на пазарен принцип – няма по-хубаво от това

Политика

Петкова: Цената на газ вече ще е на пазарен принцип – няма по-хубаво от това

Снимка:

Цените ще се определят всеки месец по формула

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа“. Това обясни пред Нова ТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цената на природния газ за България пада с над 40%.

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т. нар „пазарни условия“ по отношение на доставката на природен газ”, добави тя.

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомисията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определя цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стремим – цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема