Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Твърденията на правителството за липса на диверсификация са инсинуации

Политика

Петкова: Твърденията на правителството за липса на диверсификация са инсинуации

Петкова: Твърденията на правителството за липса на диверсификация са инсинуации - Tribune.bg
Снимка:

По думите ѝ те показват „безпомощността и некомпетентността на това правителство“

„За да можем сега да говорим, че 17,5 милиарда куб. м газ годишно можем да доставим по реверсивната връзка от Турция към България. За да можем да говорим, че можем да доставим газ от връзката Кулата-Сидирокастро – това е въпрос на много работа“, заяви пред БТВ бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„През 2017 г. ние подменихме цялата инфраструктура по отношение на компресорните станции и на транзитната връзка с Турция, и на връзката с Гърция, което даде възможност тези връзки да станат диверсивни и да обърнем потока“, подчерта тя.

Петкова призова управляващите да се върнат назад във времето и да видят откога всъщност започва този процес. Тя определи техните твърдения за липса на диверсификация като инсинуации, които показват „безпомощността и некомпетентността на това правителство“.

„Това, което се случи през последните дни, е демонстрация на пълна управленска, експертна и политическа немощ на това правителство. То демонстрира абсолютна невъзможност да се справя с всякакви кризисни ситуации“, заяви още бившият енергиен министър.

По думите ѝ е изключително важно да се разбере защо правителството, след като е било наясно, че ще се случи това, не е отишло в парламента, за да обсъди въпросите с енергийната сигурност на страната.

„Те нарушиха Закона за енергетиката, където се казва, че държавната политика в енергетиката се определя от Народното събрание и от Министерския съвет“, каза още Теменужка Петкова.

По думите ѝ те разчистват пътя на посредниците при доставките на природен газ за България. Петкова припомни, че Първият интерконектор, който е между България и Румъния, е построен именно от правителството на Борисов през ноември 2016 г.

„То е направило възможна и реализацията на интерконектора Гърция-България. Този проект беше сложен в ъгъла и никой нямаше намерение да го развива. Ние направихме всичко възможно за този проект. Той трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 г.“, подчерта тя.

„Това правителство и двете служебни на президента Радев проявиха абсолютно безотговорно отношение към този процес и не завършиха проекта в срок“, заяви бившият енергиен министър.

„Проведени са две обществени поръчки и са избрани две гръцки компании – едната за доставка на тръби, а другата да извърши строителството. Настъпи кризата с коронавируса и те нямаха възможност да дойдат в България и да извършат своите дейности, което забави този процес“, уточни още Петкова.

По думите ѝ интерконекторът Гърция-България е ключов проект за България.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп