Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев: Петков ми препоръча Асен Василев през 2013

Политика

Плевнелиев: Петков ми препоръча Асен Василев през 2013

Плевнелиев: Петков ми препоръча Асен Василев през 2013 - Tribune.bg
Снимка:

Бившият президент Росен Плевнелиев разказа, че двамата с Кирил Петков се познават отдавна. Той разкри, че именно Петков е препоръчал Асен Василев за министър на икономиката в назначеното от него служебно правителство на Марин Райков през 2013 г., след като самият той не успял да поеме поста.

„Радвам се, че първото посещение е в Брюксел. Радвам се на силни и ясни послания на премиера Кирил Петков. За разлика от президента Радев, който каза, че Крим е руски, министър-председателят имаше ясно послание: Ние сме част от НАТО и ЕС", заяви Плевнелиев пред БТВ.

Плевнелиев подчерта, че вярва в интегритета и намеренията на Кирил Петков. Всичко обаче зависело от това дали той ще успее да направи промените, които декларира. Той обаче призна, че вижда няколко грешки в съставянето на коалиционното правителство при подписване на коалиционното споразумение, които ще го разклатят много скоро и много бързо. Според него самите преговори за съставяне на коалиционно споразумение са били представени "исканията на партиите малко като списък по желания" - всяка ще се бори за осъществяването на своите обещания, за което ще иска средства от финансовия министър.

„Не видях дебат по същество - откъде ще дойдат парите. Парите сега са съсредоточени в МФ, но министърът на финансите няма да може да дава на всички, които искат, защото е важно да има дисциплина. Иначе всички българи щ есе върнат в 1997 г. Второ, когато се направи това споразумение, за разлика от онова споразумение, което Станишев направи много умно - тройна коалиция от трите партии, министър от различните партии в тройната коалиция, но зам.-министри, които следят действията на министрите от другите партии. Сега министерствата са раздадени на политическите партии без никакъв контрол", коментира бившият президент.

Плевнелиев изрази опасение, че има голяма опасност министерствата "да се превърнат в партийни касички, защото политическите партии, които са зад тях не са в добро финансово състояние", в случай че се управляват само от един от коалиционните партньори.  

„С министри като комунистическия прокурор Рашков, не са един и двама, които идват от миналото и са показали с действията си какво са направили, ние не можем просто без нищо да дадем пълен картбланш. Рашков не може да разчита на 100 дни - отдавна е показал на какво е способен", категоричен бе той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети