Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Показанията на Петков срещу Борисов – предположения и опасения на премиера (СНИМКИ)

Политика

Показанията на Петков срещу Борисов – предположения и опасения на премиера (СНИМКИ)

Показанията на Петков срещу Борисов – предположения и опасения на премиера (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Сайтът „Афера" публикува протокол от разпита на премиера Кирил Петков, чиито показания послужиха за ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Публикацията е придружена със следния редакционен коментар. Медията се позовава на свои източници от полицията, които според „Афера“ униформените са възмутени от недопустимия натиск, който се прилага спрямо разследващите полицаи и политическото ръководство на МВР.  

Доброволец: Петков сам си поискал полицаи в кабинета, за да свидетелства срещу Борисов

„От три дни цялата юридическа общност у нас ни се подиграва, че седим в кабинета на министър-председателя, за да даваме отчет за разследванията срещу неговия предшественик,“ пишат полицаите изпратили документите от „свидетелствата“ на Кирил Петков.

Самият той днес разказа какво е говорил по време на срещата си с полицаите, които той е извикал в кабинета си и сам е поискал да даде показания.

Ето и „свидетелствата“ на Петков без редакторска намеса, както ги е дал пред полицаите:

Уведомен съм, че съм длъжен: да се явя пред съответния орган, когато бъда призован, да изложа всичко, което зная по делото, и да отговарям на на поставените ми въпроси, както и да остана на разположение на органа, който ме е призовал, докато това е необходимо. Предупреден съм за отговорността, която нося при съзнателно потвърждаване на неистина или затаяване на истина, както и при разгласяване на материалите по производството без разрешение на прокурора – чл. 120 и чл. 198 от НПК, чл. 290, ал. 1 и чл. 360 от НК.

Уведомен съм за обстоятелството, че нямам задължително да дам показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в извършване на престъпление мен, моите възходящи, низходящи братя, сестри или съпруг или лице с което се намирам във фактическо съжителство – чл. 121 ал. 1 от НПК.

Уведомен съм, че мога да откажа да свидетелствам, ако съм съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра на обвиняемия, както и ако се намирам във фактическо съжителство с обвиняемия.

Разяснени са ми правата, които имам, а именно: да си служа с бележки за цифри, дати и други, които се намират у мен и се отнасят до моите показания, да получа възнаграждение за загубения работен ден и да ми бъдат заплатени разноските, които съм направил, да искам отмяна на актовете, които накърняват моите права и законни интереси.

Уведомен съм, че имам право да се консултирам с адвокат, ако смятам, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата ми по чл. 121 от НПС и съгласно чл. 122.

Разпитът започна в 12 часа, 55 мин.

На зададените въпроси свидетелят отговори както следва:

От средата на месец декември 2021 г. заемам длъжността „министър председател“ на Република България.

В тази връзка и по моя покана на 16 март 2022 г. имах среща с г-жа Лаура Кьовеши, Европейски прокурор, която среща се проведе в моя кабинет в сградата на Министерски съвет, гр. София, бул. Дондуков № 1. В хода на срещата разговаряхме с г-жа Кьовеши за казуса свързан със информация подадена от Васил Божков във връзка с неговите твърдения, че е изнудван от г-н Владислав Горанов, г-н Бойко Борисов и г-жа Севделина Арнаудова и че г-на Владислав Горанов е получавал средства в големи размери и чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавна комисия по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили средства надвишаващи половин милиард лева, както бях информиран от представения доклад на АДФИ № ДИД 1 СФ-15/ 25.06.2021 г.

Аз изразих загриженост за адекватната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в кратки срокове ще бъдат предприети действия в обхвата на тяхната компетенция.

Допълнително във вчерашния ден получих доклад със задълбочен анализ от министерството на финансите върху дейността на Изпълнителната агенция „ОСЕС“ и Дирекция „Национален фонд“ при МФ относно систематични дефицити в управлението и контрола на средствата от еврофондове по време на когато г-н Горанов е бил министър на финансите. Моите притеснения са, че ако се окажат верни твърденията изнесени от г-н Божков и в медийното пространство и това води до предположението, че г-н Горанов е участвал в корупционни действия, то гореописания доклад може да бъде индикативен, че има риск подобни действия да са били свързани и с нивото на контрол върху Дирекция „Национален фонд“ при МФ и ИА „ОСЕС“.

След вчерашното събития аз имам притеснение, че ако засегнатите лица се сдобият с информация за тези нови събития има риск те потенциално да повлияят на обективното разследване и да затруднят разкриването на обективната истина, чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, както и потенциално оказване на влияние върху свидетели.

Информирах ръководството на Министерството на вътрешните работи незабавно с тези факти, за предприемане на необходимите мерки и действия в рамките на тяхната компетентност. От разговора с министъра на вътрешните работи разбрах, че вече има образувана преписка по случая в ГДНП.

Това е което мога да кажа по случая. Протокола прочетох лично и удостоверявам с подписа си, че показанията ми са записани правилно.

Край на разпита 14 часа и 15 мин.

АфераАфера
АфераАфера

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети