Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Поставят ни под карантина и със СМС

Политика

На първо четене: Поставят ни под карантина и със СМС

На първо четене: Поставят ни под карантина и със СМС - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие промените в Закона за здравето на първо четене

Депутатите създадоха нормативна възможност за връчване на предписанията за поставяне под изолация или карантина на съответните лица чрез устно уведомяване или чрез цифрови съобщения. Така РЗИ ще ни уведомява, че ни поставя под карантина с обаждане по телефона, смс или имейл.

С новите текстове контактните лица нямат право да откажат да се тестват или да бъдат поставяни под карантина. Здравният министър пък ще може да налага забрана за износ на лекарства, които са дефицитни на нашия пазар по време на пандемия.

Предложението на ГЕРБ да отпадне задължителното болнично лечение на пациенти с коронавирус предизвика остра критика от опозицията, въпреки че бе въведено в началото на пандемията.

Депутатът от левицата Георги Йорданов се възмути, че парламентът трябва да разсъждава дали болните с остри заразни заболявания и висока смъртност трябва да имат задължително болнично лечение, което според него като медицинско лице е несъстоятелно.

„ДПС няма да подкрепи промените в Закона за здравето“, обяви  и депутатът от Движението Джевдет Чакъров. Според него приемането на текста за отпадане на задължителното болнично лечение на пациенти с коронавирус ще постави на риск опазването на общественото здраве.

„Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държавата ще абдикира от отговорност за болнично лечение“, изтъкна Чакъров.

Председателката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова първо призова колегите си от опозицията да не спекулират в настоящата ситуация с препълнени болници у нас и се ангажира с прецизиране на текстовете.

„Ако Министерството на здравеопазването и експертите им кажат точно кои са заболяванията, при които задължителното болнично лечение е елемент на противоепидемичната мярка, ще направим разделение на текстовете, защото така ще бъде по-прецизно. А в същото време аз продължавам да твърдя, че всички пациенти, които се нуждаят от коронавирусно лечение по преценка на лекуващ лекар отиват в лечебно заведение за болнична помощ. И все пак тези пациенти са 20% от всички, които имат коронавирус. По-големият процент от пациенти могат да останат само с изолация в домашни условия, така че тук болничното лечение не може да бъде задължително или елемент на противоепидемичната мярка. Става въпрос за надзор на заразните болести и противоепидемични мерки. Това обсъждаме и това сме предложили“, посочи д-р Дариткова.

Парламентът прие промените в Закона за здравето на първо четене. Те бяха подкрепени от 106 народни представители, против гласуваха 4, а 54 се въздържаха.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети