Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ харесват Мария Габриел, но няма да подкрепят ГЕРБ

Политика

ПП-ДБ харесват Мария Габриел, но няма да подкрепят ГЕРБ

ПП-ДБ харесват Мария Габриел, но няма да подкрепят ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

„Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личност в него“, коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на ПП-ДБ във връзка с номинацията на Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха по-рано днес.

„Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер.“

Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. „Именно поради сериозната история която ГЕРБ носи със себе си“, коментира депутатът.

Лорер обърна внимание, че от разговорите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат сериозни различия по управленската и законодателната програма. По думите му различията са в това кой има доверието на хората да управлява държавата. „ПП-ДБ нееднократно завиха, че това не е ГЕРБ“, изтъкна депутатът.

Той уточни, че до голяма степен личността в този случай няма значение, защото  Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. „Въпросът е принципен, пред нашите избиратели сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея“, отбеляза Даниел Лорер.

На въпрос дали не биха се възползвали от възможността да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „Габриел", представителят на ПП-ДБ посочи, че това би станало, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър заради експертизата му, а не заради това, че е съпредседател на „Продължаваме промяната“. „С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни разговори с тях, за да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат“, допълни Лорер. И припомни, че имат възможността през Народното събрание да упражняват контрол.

Според Даниел Лорер не е добре да има нови предсрочни парламентарни избори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети