Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ внесе искане за анкетна комисия за полицейско насилие

Политика

ПП-ДБ внесе искане за анкетна комисия за полицейско насилие

ПП-ДБ внесе искане за анкетна комисия за полицейско насилие - Tribune.bg

ПП-ДБ внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г.  

Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Ден по-рано за такава комисия се обяви премиерът Николай Денков.

Предвижда се комисията да действа един месец и в нея да има 18 депутати, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група.

В проекторешението е записано, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР. Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица.

В мотивите на вносителите се посочва, че по време на протеста служители на МВР "прибягват до груба сила и използване на водно оръдие срещу протестиращите и, съгласно свидетелски разкази, обявени в медиите, срещу случайни граждани".

„Използването на сила от страна на органите на МВР винаги трябва да се разглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи подобно погазване на правата на гражданите и безконтролна употреба на сила от страна на органите на власт. Предложената временна комисия следва да установи причините, довели до използване на груба сила, както и дали са предприети необходимите действия сблъсъците да бъдат избегнати или поне ограничени. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива действия ще се проверяват и отговорност ще бъде търсена“, пишат в мотивите си вносителите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети