Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Форсмажорът“ разтресе коалицията - ПП и ДБ видяха рискове

Политика

„Форсмажорът“ разтресе коалицията - ПП и ДБ видяха рискове

Форсмажорът разтресе коалицията - ПП и ДБ видяха рискове - Tribune.bg
Снимка:

Христо Иванов се възпротиви, че мярката не е объдена с тях

„Запознати сме с предложението на Корнелия Нинова. Това не е най-доброто решение на ситуацията“. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Ракшиев в кулоарите на Народното събрание, след като по време на икономическата комисия вчера вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи, че ще внесе предложение за обявяване на форсмажорна обстановка.

„Когато постъпи официално в деловодството, тогава ще може да излезем с официална позиция на партията. Но моето лично мнение е, че това не е най-удачното решение на ситуацията“, добави Ракшиев.

„Не мисля, че е отделено достатъчно време да се прецени от всички страни. От правна гледна точка също не съм сигурен дали са положени достатъчно усилия, да се види дали е издържано. Със сигурност това е едно решение, на което трябва да се отдели допълнително време и да се види какви са всички възможни рискове, които биха произлезли“, каза още депутатът от ПП.

„Очевидно има проблем в изплащанията на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение и от тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито смятаме, че е обоснована, не я намираме за нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на нея“, коментира от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По думите му тази мярка не е съгласувана с „Демократична България“.

„Има други инструменти, които са много по-несъздаващи стрес, включително психологически обявяването на такъв тип радикални мерки без обсъждане, без много внимателна преценка на цялото въздействие, създава усещане за напрежение, което в този момент абсолютно не ни трябва“, категоричен бе Христо Иванов.

На въпрос как той тълкува чисто политически, че Нинова представя това предложение първо публично, той отговори така:

„Не ме карайте да влизам в ролята на политически тълкувател. Ние се противопоставяме на тази идея. Очакваме Министерството на финансите да предложи своята идея за механизми за балансиране на финансовите реалности на фирмите и вече ще обсъждаме техните предложения. Също така искам твърдо да кажа, че ние ще настояваме – „ер полисингът“ да продължи, както досега, защото България има обективна нужда от охрана на своето небе. Така че форсмажор на този етап не подкрепяме, „ер полисинга“ подкрепяме“, каза още Христо Иванов.

„Държавата ни е във форсмажор вече 32 години. Ако се огледате по нашите улици, ако огледате нашите села и градове, те изглеждат така, както изглежда прясно бомбардираната вече 20 дни Украйна. Смятаме, че това, което предлага г-жа Нинова е нещо отчаяно, нещо, което няма по никакъв начин да помогне на икономиката“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той посочи, че вчера са водили разговори с представители на строителния бранш и по-специално сектора, който произвежда стомана, които са предупредили, че в рамките на следващите няколко дни е възможно да спрат с производството на стомана, защото не им достигат материали – феросплави, манган, никел и хром.

„Големият проблем е, че преди около десетина години бяхме един  от световните износители, сред трите първи държави в света, които изнасяха манган и печелихме десетки милиони от това. Само, че мангановата мина беше закрита, след като беше продадена за жълти стотинки. Сега големият въпрос е защо трябва да търсим някакви форсмажорни средства и обстоятелства, след като би трябвало да помислим за това как да възстановим собствения си индустриален потенциал“, категоричен бе Костадинов.

„Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политическо обосновано решение“, каза още лидерът на „Възраждане“.

„ПГ на ДПС внесохме искане за изслушване на вицепремиера г-жа Корнелия Нинова във връзка с предложението й да се въведе форсмажор в държавата по следните причини. Ние не знаем какво включва терминът „форсмажор“. Юристите не можаха да кажат, тъй като няма в законодателството легална дефиниция за този термин или за тези обстоятелства. Искаме да дойде в парламента, да я изслушаме, да видим какво означава това. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и на хората в тези обстоятелства на ценови и инфлационен шок и всички други кризи, които съпътстват това, но докато не си изясним какво означава това, не можем да вземем становище. Защото, примерно, това означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса и за хората. Едно такова предложение иска системно разяснение, за да имаме ясна позиция и да знаем дали бихме могли да го подкрепим или не“, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Знаете много добре едно лекарство има положително действие, но има и отрицателно. Същото е и с една мярка“, подчерта Цонев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати