Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ настояха за отговори, след като Нинова обяви, че се готви форсмажор

Политика

ГЕРБ настояха за отговори, след като Нинова обяви, че се готви форсмажор

ГЕРБ настояха за отговори, след като Нинова обяви, че се готви форсмажор - Tribune.bg
Снимка:

С размяна на остри реплики започна редовното пленарно заседание днес. От ГЕРБ-СДС поискаха отговор от министър-председателя какво налага обявяването на извънредно положение – форсмажор в цялата страна.

„Корнелия Нинова каза, че иска да активира чл. 36 от Договора за ЕС и да спре износа. Моля да обмислите нашето желание и да поканите министър-председателя да обясни. Това решение означава никой инвеститор да не дойде в България“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя настоя премиерът да дойде в НС и да се изясни подготвя ли правителството документи с цел обявяването на форсмажор. Колегата й Радослав Чолаков взе думата, за да уточни, че решението е много важно и не разбира защо искането на групата на ГЕРБ-СДС предизвиква усмивки в зала.

„Колеги, преди месец и половина от тази трибуна използвах понятието форсмажор, с което исках да предупредя управляващото мнозинство как „кара влака“. Форсмажор означава отпадането на всички договори в страната и има опасност да се разпадне правната система на страната“, предупреди юристът Чолаков.

Александър Иванов от ГЕРБ припомни, че соцлидерката и вицепремиер Корнелия Нинова е поискала форсмажор със задна дата и действията на правителството ще обхващат и общини, и бизнес, а съгласувателната процедура и ще се гласува следващата сряда в МС.

„Секторите в нашата държава са много. Вчера телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения във връзка с предложеното от г-жа Нинова. В българската конституция няма „форсмажор“. В болниците се говори, че отново ще има проблем с доставките на кислород, а това значи да се постави под риск живата на пациентите. На мен не ми е ясно защо при нормално функционираща държава българското правителство се опитва да се извинява с нещо, което не се е случило. Без да е обявена война в България намерението на правителството е да обяви такава търговска война, която да постави под риск живота на българските пациенти“, възмути се и проф. Костадин Ангелов.

Проф. Георги Михайлов от БСП му отговори, че при война на границата и смущение на доставките в цял свят това са форсмажорни обстоятелства.

„Това заиграване с терминологията, дали е шише или бутилка, какво пише в конституцията, ние сме се събрали да се занимаваме със законотворчество, а не с риторика“, коментира Михайлов, а председателят на парламента се ангажира при започването на работа по точка първа за днешния ден ще потърси връзка с премиера.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати