Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП копират ГЕРБ: Борисов предложи на Гърция дял в АЕЦ-Белене още през 2010г.

Политика

ПП копират ГЕРБ: Борисов предложи на Гърция дял в АЕЦ-Белене още през 2010г.

ПП копират ГЕРБ: Борисов предложи на Гърция дял в АЕЦ-Белене още през 2010г. - Tribune.bg
Снимка:

Лидерите на ПП копират ГЕРБ и относно проекта за втора ядрена централа у нас, тъй като Бойко Борисов в качеството си на премиер е предложил на Гърция дял в за АЕЦ „Белене“ още през 2010г., става ясно от първото съвместно заседание на двете правителства, което се е провело в резиденция „Бояна“.

Гърция, която традиционно е запълвала енергийния си баланс с внесена от България електроенергия, към онзи момент отстоява в ЕС антиядрена позиция и страната ни се опитва да направи пробив в това отношение. Все пак от 1990 г. насам най-силните нападки срещу АЕЦ „Козлодуй“ в Брюксел са именно от гръцки представители.

В изявление след срещата, очаквано, премиерът Георгиос Папандреу подчертава, че Атина има интерес за построяване на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, от реализирането на газопровода „Южен поток”, както и от свързването на газопреносните системи на двете страни.

„Гърция подходи с разбиране за екологичната сигурност в Бургас“, коментира Борисов след заседанието. Той изтъква, че с Папандреу са говорили за евентуално миноритарно гръцко участие в АЕЦ „Белене“, но гръцката страна не е коментирала пред медиите въпроса за евентуалния си дял в проекта за втора ядрена централа у нас. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети