Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев: Строим нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея

Политика

Василев: Строим нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея

Василев: Строим нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея - Tribune.bg
Снимка:

България е започнала разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от съседите ни по дългосрочен 20-годишен договор. Това обяви пред Нова тв вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

По думите му проекта е част от мерките, с които се подготвяме срещу това Русия да спре газовите доставки.

Къде ще бъде изградена, предстои да се уточни с гръцките колеги, подчерта той.

„Ще бъде изградена изключително бързо при положение, че има купувач, който е готов веднага да изкупува електроенергията и при така създалата се ситуация. Наличието на такъв външен интерес елиминира бизнес риска пред построяването на нова мощност.“, обясни  Василев.

„Участваме вече в терминала за втечнен газ в Александрупулис, сега говорихме да участваме вече и в самото пристанище, така че България да има търговски излаз на Егейско море“, обяви още Василев.

Той коментира и въвеждането на ответни санкции на ЕС от страна на Русия.

„Спиране на газовите доставки е възможната и очаквана реакция на Москва. Гърция вече ни продаде допълнителният газ, който не ползва, въпреки че 40% от тяхната енергийна система е на газ“, посочи Василев.  

Той заяви, че правителството било изготвило планове, така че да не се стигне до енергийна криза.

„Това не е филм! Това не е нещо, което не ни засяга. Случващото се в Украйна е нападение над една държава, обявила война на друга без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем“, коментира той.

По думите му по-тежката санкция не е изключването на Русия от системата за разплащания, а блокирането на авоарите й.

„Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара да финансира икономиката си и войната, но слагайки ги под запор, руската централна банка няма да може да поддържа рублата и няма да има средства, по които да вървят разплащанията“, обясни той.

„Украинските бежанци, които пристигнат у нас, ще имат възможност да вземат кредити, за да започнат бизнес, подготвят се в момента такива промени“, съобщи още вицепремиерът и финансов министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети