Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП на партийно събиране: Позицията на Радев е позорна, ще дадем оръжия на Украйна

Политика

ПП на партийно събиране: Позицията на Радев е позорна, ще дадем оръжия на Украйна

ПП на партийно събиране: Позицията на Радев е позорна, ще дадем оръжия на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„В деня в който Путин спира едностранно газа за България „Продължаваме промяната“  е политическа партия която ще защитава българския интерес – независима, свободна и просперираща България.“, това заяви съпредседателят на партията и премиер на страната Кирил Петков.

Според него в близкото и далечно минало Русия е третирала България като пета колония.

„Има политически и икономически кръгове които не работят за България. Руските интереси които са били и са част от групите, които стоят с тези 3 милиарда за турски поток и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ който сме направили и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца гръцката връзка беше построена повече отколкото година и половина преди това.“, коментира Петков.

„Взимаме ясна позиция в конфликта войната в Украйна. Това което може да очаквате от ПП са ясни позиции, български суверенитет и просперитет за нашата страна.“, повтори той.

„Нарушен е договорът между Булгаргаз и Газпром, като газа е спрян въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една страна която е некоректна по този договор.“, обясни съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев.

„За съжаление това не ни учудва, същия проблем имахме 2009, 2014, като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари месец. Незнайно защо дълги години диверсификацията в България се свързваше с гръцката връзка. От Гърция и Турция ние може да доставяме 20 млрд. от южна страна. Тоест да се твърди, че ние нямаме трасета извън руските е смешно. Да се разчита на гръцката връзка е извинение да не си направим диверсификацията.“, коментира той.  

„В момента в който говорим, въпреки че е спряно подаването руски газ, не е спряно подаването имаме доставки от корабите и нямаме затруднение.“, заяви Василев.

За уволнението на Николай Павлов Асен Василев обяви, че в края на септември подписва анекс с който се отказва от 60% от азерския газ, защото не е построена българската връзка, въпреки, че е от два до три пъти по евтин. Щетата за всички нас е между 500 хиляди и 1 млн. лева на ден, само този един подпис. МВР събра данни срещу г-н Павлов и те са в прокуратурата, а тя не е направила нищо по въпроса. В момента в България няма проблеми с доставките на газ. Работи се с ЕС цената да е по-ниска от тази на Газпром и утре в Брюксел ще има срещи за общите покупки на газ, коментира Василев.

„Това което ние виждаме е една безпрецедентна агресия срещу България, икономическа, бяхме сложени на списъка на вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, които не влизат в правомощията й. Въпреки, че България директно не е изпращала оръжия за Украйна, това се случва. Василев се върна във времето на Втората световна война, като припомня, че тогава политиката ни е била дипломатична, но Съветския съюз ни обявява война, като изнася от страната ни 162 завода. Политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор не работи, ние не търсим конфликт, не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на всеки агресор. Мача в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да се опитва да ни насилва, да ни изнудва – приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора.“, категоричен беше съпредседателят на ПП.

„Позицията която г-н Радев заяви, че давайки оръжие ние продължаваме конфликта е позорна, защото в нея имплицитно стои, че Русия ще победи в този конфликти и, че е нормално и добре Русия да победи. Аз мисля, че Украйна ще победи и ние трябва да помогнем. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат васални придатъци и ние като партия ПП няма да допуснем.“, обясни Василев.

Петков допълни, че отговора тук не е на България, а и на Европа, това бил коментирал той с Урсула фон дер Лайен. България била част от европейското семейство и ПП направили първия изпълнителен съвет, като решили, че ще подкрепят военно техническа помощ за Украйна. Това е тяхното истинско желание като партия и така ще гласуват и в Народното събрание.

На въпрос, че Радев днес е свалил доверието си от правителството на Петков, Асен Василев обяви, че оставка няма да подават.

На въпроса зададен от Радев чии интереси обслужват, защото доставките на газ са спрени към България и Полша, Василев обяви, че ще има и други. Оказва се обаче, че пресконференцията има правила, журналистите могат да задават само по един въпрос. Тези които не се харесаха на финансовият министър бяха прекъснати и не се даде възможност дори да бъдат завършени от журналистите.

Петков пък обяви, че в момента договорите с Газпром се дават на най-добрите адвокатски кантори, за да знаят как да отговорят по най-добрия начин. Той нарече „хибридки“, че даването на военна помощ означава да влезем във войната не е вярно.

„Освен, че има агресор имаме и вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално, очаквано и което трябва да приветстваме.“, коментира той.

За изнасянето на оръжия на България към Полша, Петков заяви, че комисията се води от министерството на икономиката, която изпраща на военната индустрия продукцията на всички страни в които има договори и са подписани преди войната. Всички договори в момента са страни в ЕС, членки на НАТО и другите традиционни клиенти на България.

Дали с този си ход няма да рискуват излизането на БСП от управлението, Василев заяви, че това ще си е избор на БСП.

Запитани дали знаят каква е идеологията на бойците от „АЗОВ“, Василев заяви, че знаят кои са, но те са украинската армия. Присъстващ на пресконференцията обаче припомни, че оръжията отиват именно при тях.

На въпрос на коя точно сметка Петков е превел заплатата си като дарение, Василев го определи питането като „хибридка“.

„Хибридка“ било и че оръжията ще отиват при фашистите от „АЗОВ“.

„Има ли българи в затвора за убийство – има, всички ли са убийства?“, лаконично отвърна финансовият министър по отношение на Азов.

По повод протестите на транспортния бранш днес, Петков заяви, че другата сряда ще имат среща. Протестиращите не знаели, че тези 650 милиона до края на седмицата ще бъдат преведени. Василев пък заяви, че протестите били защото не искали да плащат ТОЛ такси, но ще плащат.

Финансовият министър допълни, че тази година руски министри не чакаме, независимо, че имали имоти у нас.

„България няма да изпълни нито едно искане, което е извън договора и никой не можел да ни изнудва“, коментира още Петков.

Накрая помолен отново да каже за руските туристи, Василев отговори: „Имаме украински туристи.“

Журналисти отвън пък показаха, че делегацията на Петков, която беше на партиен брифинг в БТА пристигна с 10 коли на НСО. Три коли отговаряха за сигурността на премиера, шефката на кабинета му Лена Бориславова пък се качи в собствена, също шофирана от НСО. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети