Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП също ще бори цената на горивата

Политика

ПП също ще бори цената на горивата

ПП също ще бори цената на горивата - Tribune.bg
Снимка:

„Знаете, че темата за цените на горивата е от особена важност за българските граждани. Днес ние внасяме решение, в което искаме да използваме възможността след 5 декември, когато реално дерогацията влиза в сила, цените на горивата на българския пазар да станат по-евтини“. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

„До 5 декември дерогацията още не е влязла в сила. Това означава, че всички европейски страни могат да вкарват руски петрол. Но след 5 декември ние ставаме една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат възможността да вкарват по-евтиния руски петрол, да се преработва в България и продуктите от тази преработка да остават само за вътрешния пазар, което реално ще даде и по-ниските цени“, обясни Петков.

„Важно е дотогава българското правителство да изготви ясен механизъм, за да можем тази възможност, която нашето правителство успя да договори в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти и едновременно с това добавената стойност, която се случва с преработката на руския петрол, да остава в България и да бъде обложена с допълнителния данък за свръхпечалби, така че тези средства също да остават в България“, посочи още бившият премиер.

Венко Сабрутев от своя страна разясни кои са четирите основни стъпки, които включва проекта на решение на ПП.

ГЕРБ-СДС предлага закон за горива по-евтини с 1 лев

„Първата стъпка е изработване на механизъм за проследяване на пазара на горива в България, така че да гарантираме, че ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, ще остава тук, в България, за нашите потребители и съответно ще изпълним дерогацията, договорена от кабинета „Петков“, обясни Сабрутев.

Като втора стъпка се въвежда изискване преработката на руски суров петрол в България да се случва само и единствено от компании, които са регистрирани на територията на Република България, а не както в момента и извън България, например в Швейцария.

„Така ще гарантираме, че печалбите на тези дружества ще остават тук и допълнително ще можем да ги облагаме“, отбеляза депутатът от ПП.

Третата стъпка е въвеждане на Глава Трета от Регламент (ЕС) 2022/1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията чрез въвеждане на допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването.

Министър Стоянов не прогнозира намаление на цените на горивата

„Четвърта стъпка е използването на приходите от този допълнителен данък за компенсиране на физическите лица потребители на горива в България“, каза още Сабрутев.

По думите му това, което ПП предлагат е реално решение на проблема с високите цени на горивата и ще доведе до спадане на цените, „такова, каквото, всички ние, отивайки на бензиностанциите, ще можем да се възползваме“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети