Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството се сети да одобри позицията на България за днешното заседание на Европейския съвет

Политика

Правителството се сети да одобри позицията на България за днешното заседание на Европейския съвет

Правителството се сети да одобри позицията на България за днешното заседание на Европейския съвет - Tribune.bg
Снимка:

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 16 декември 2021 г. в Брюксел, обявиха в четвъртък сутрин от Министерски съвет.

Държавните и правителствени ръководители се събират малко по-късно днес и ще обсъдят темите COVID-19, управление на кризи и устойчивост, цени на енергията, сигурност и отбрана, външни аспекти на миграцията, външни отношения.

Българското правителство няма да участва в съвета. Мястото беше делегирано на президента Румен Радев, който вече е в Белгия. Кирил Петков пък в момента си е в София, но все пак утре ще иде до Брюксел за среща с Урсула фон дер Лайен и други официални лица.

Това е поредна промяна в плана за новия премиер, който по-рано през седмицата доста категорично заяви, че не иска сега да дебютира в Европа.

Лидерите ще направят преглед на епидемичната обстановка, като ще обърнат специално внимание на разпространението на новия вариант на вируса - „Омикрон“, процеса на ваксиниране, валидността на цифровия COVID-19 сертификат, международното сътрудничество за противодействие на пандемията и споделянето на ваксини с трети страни. България отчита необходимостта от продължаване координацията на ниво ЕС. Подходът и занапред следва да бъде основан на баланс между решенията, приемани на европейско и национално равнище, съобразно компетентността, с достатъчно гъвкавост за държавите членки относно прилагането на национални мерки.

Във връзка с цените на енергията ще бъдат отчетени постигнатите резултати след проведените дискусии на Европейския съвет през октомври 2021 г. и ще бъдат обсъдени последващите действия. Българската страна продължава да следи с подчертано внимание развитието на ситуацията и оценява усилията на ниво ЕС за справяне с нестабилността на цените на енергията. Считаме, че решаването на този въпрос в Европа, изисква дебат и координирани действия на равнище ЕС. Необходимо е ясно планиране и изпълнение на климатичните амбиции, с оглед запазване на доверието в зеления преход и конкурентоспособността на европейската икономика. България ще продължава да настоява за включването на ядрената енергия и природния газ в обхвата на допълващия делегиран акт по таксономията.

По темата за външните аспекти на миграцията България изразява подкрепа за следвания до момента подход за работа с приоритетни трети страни в областта на миграцията. Подкрепяме всеобхватен и балансиран географски подход към финансирането на миграцията, който да обхваща всички миграционни маршрути. В частта външни отношения основен фокус ще бъде поставен върху Беларус и Украйна. Лидерите ще обсъдят и подготовката на Срещата на върха EC-Африкански съюз (17-18 февруари 2022 г.).

След заседанието на Европейския съвет ще се проведе Среща на върха на държавите от Еврозоната в приобщаващ формат. Лидерите ще направят преглед на икономическата ситуация и перспективите за икономически растеж в ЕС и ще обсъдят актуалното състояние на работа по изграждане на Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати