Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев поправи Кирил Петков за 6-месечния срок за РС Македония: Не даваме срокове

Политика

Радев поправи Кирил Петков за 6-месечния срок за РС Македония: Не даваме срокове

Снимка:

На всички съвети от май до сега съм говорил с всички лидери на страните, както и с лидерите на Европейските институции по темата Северна Македония. За втори път тази година темата за разширяването специално за Северна Македония отпада от дневния ред. Точката я няма нито днес, нито утре. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем. Проблемът засяга дълбоко фундамента на самия ЕС – човешките права. Това заяви президентът Румен Радев пред български медии в Брюксел преди началото на шестата среща на върха на „Източното партньорство“ и в заседанието на Европейския съвет.

„Ние ще продължим да отстояваме не само историята, но основен приоритет остават македонските българи. Спазването на човешките права“, допълни той.

На въпрос дали страната ни ще даде 6-месечен срок, както заяви премиерът Кирил Петков пред чужди медии, той заяви, че страната ни не дава срокове, а очаква резултати.

„Всякакви опити за натиск върху България са контрапродуктивни“, заяви още Радев.

Журналистите попитаха дали очаква натиск от френски президент, но Румен Радев заяви, че вече имали ясна уговорка, която са постигнали наскоро в Страсбург.

„Френският президент Емануел Макрон ясно знае българската позиция, така че не очаквам натиск. Имаме ясна уговорка. С Франция имаме да решаваме въпроси в енергетиката, добави“, допълни той.

На срещата днес и утре в Брюксел се очаква да бъде подписана декларация за Украйна, както и спогодба със страните от „Източното партньорство“, която е сочена за важен инструмент за сътрудничество.  


Топ новини

виж още

Актуална тема