Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Политика

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Снимка:

Осигурени са 486 млн. лв.

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания. Осигурен е и финансов ресурс от 486 млн. лв. Това съобщи след правителственото заседание министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв. Средствата консолидират наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха“, обясни Петков и благодари на премиера и правителството за финализирането на законопроекта.

Законопроектът въвежда нова индивидуална оценка на нуждите на хората с увреждания.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява в зависимост от линията на бедността. Така хората, които имат инвалидност 90% ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

От 1 януари 2021 г. ще се създаде Държавна агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права.

Предвиждат се и квоти за работодателите за наемане на хора с увреждания. Създават се и възможности за публично финансиране на дейности за изграждане на достъпна среда,

От 2020 г. предоставянето на помощни средства, медицински изделия и приспособления ще се дават от здравното министерство.

До края на седмицата законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Благовещение е!

Благовещение е!

Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителя

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив