Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Политика

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

Осигурени са 486 млн. лв.

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания. Осигурен е и финансов ресурс от 486 млн. лв. Това съобщи след правителственото заседание министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв. Средствата консолидират наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха“, обясни Петков и благодари на премиера и правителството за финализирането на законопроекта.

Законопроектът въвежда нова индивидуална оценка на нуждите на хората с увреждания.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява в зависимост от линията на бедността. Така хората, които имат инвалидност 90% ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

От 1 януари 2021 г. ще се създаде Държавна агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права.

Предвиждат се и квоти за работодателите за наемане на хора с увреждания. Създават се и възможности за публично финансиране на дейности за изграждане на достъпна среда,

От 2020 г. предоставянето на помощни средства, медицински изделия и приспособления ще се дават от здравното министерство.

До края на седмицата законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети