Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството след отличния Евродоклад: Работим за отпадане на механизма!

Политика

Правителството след отличния Евродоклад: Работим за отпадане на механизма!

Правителството след отличния Евродоклад: Работим за отпадане на механизма! - Tribune.bg
Снимка:

Реформите не са заради Брюксел, а за гражданите

Докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка за България е обективен и позитивен. Това посочиха министърът на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. И тримата обясниха, че правителството ще продължи работата си, за да може докладът да отпадне до края на мандата на тази ЕК. Тази възможност бе посочена от самата ЕК при представянето на доклада.

За първи път се счита, че 3 от 6-те показателя са временно затворени. „А за да стане окончателно отпадането, трябва да има затваряне на целия механизъм“, обясни Захариева.

„Докладът на Европейската комисия отразява обективно и положително стремежа на всички институции, отговорни за провеждане на реформи в съдебната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие“, заяви още тя и подчерта, че реформите се правят не заради ЕК, а за българските граждани.

Тя подчерта и че докладът е много ясен какво още трябва да се направи, за да отпадне наблюдението над страната ни и се работи в тази насока.

„Този обективен и позитивен доклад не само че не ни успокоява, но ни прави по-отговорни и ни мотивира да продължаваме със същото темпо да осъществяваме съдебната реформа. По всички препоръки имаме много ясен план – работим по тях и ако някой трябва да се актуализира, то това ще се направи.“, каза още Захариева.

„Всяка година докладът се използва за политически цели“, заяви Захариева в отговор на журналистически въпрос и призова всички институции в страната да се обединят, така че да се работи за постигане на целите.

Относно критиките на опозицията, че докладът е положителен, защото ЕНП е водещата политическа сила в Брюксел, Захариева припомни, че еврокомисарите са независими в своята работа. Още повече, че еврокомисарят, отговорен за доклада, не е от ЕНП.

Ще консолидираме усилията си, за да изпълним всички препоръки и докладът да отпадне. Това коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева.  По думите ѝ препоръките, които са ни отправени са много близо до изпълнение. Тя също изрази надежда, че до няколко месеца наблюдението за страната ни ще приключи.

„Ще продължим да изпълняваме препоръките на Механизма и след неговото окончателно приключване“, каза още Цачева.

„Положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК, е обективна и в резултат на съвместни усилия“, посочи от своя страна Младен Маринов. По думите му оценките са позитивни не само в този доклад, но вече и в няколко последователни доклада, което показва, че се работи в правилната посока.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати