Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

Политика

Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия - Tribune.bg

От БСП обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата и „ще се въздържат“ при гласуването

С 12 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ правната комисия в НС прие проект на решение за избор на Красимир Влахов за конституционен съдия. Единствено от БСП гласуваха „въздържал се“, като обявиха, че и в зала няма да подкрепят кандидатурата.

„Кандидатурата получи почти безрезервна подкрепа, защото е професионална и не е обременена с някакъв конюктурно - политически аспект“, заяви председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Той лично се е обадил на Красимир Влахов, след като въпросът за попълване на квотата на НС в КС е бил обсъден от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Мотивите за предложението са били първо, че юристът е „ревизор на законотворчеството“ във Върховния касационен съд и второ, че е сред най-подготвените магистрати, които могат да заемат длъжността съдия в Конституционния съд на Република България.

От своя страна Красимир Влахов посочи, че е приел, защото „този пост е най-голямото предизвикателство за един юрист“ и се е изкушил, тъй-като за него е чест да участва в тази процедура. За него интерес представляват решенията на КС и особените мнения към тях. Към 2015г. от решени 347 конституционни дела, 186 са с особени мнения, а това е проява на независимостта на съдиите, смята Красимир Влахов. Според него дебатът за разширяване на достъпа до конституционно правосъдие може да бъде отворен отново.

„Тук става въпрос за една най-обща идея, която аз изложих, във връзка с моето изслушване в правната комисия. С уговорката, че са познати най-различни модели, при които по една или друга форма може да се разшири достъпа до конституционно правосъдие за защита на основните човешки права и свободи, но в крайна сметка националния законодател е този, който има изключителната компетентност да реши този въпрос и да избере формата“, коментира той.

Влахов сподели, че не е притеснен от позицията на БСП да се въздържи при гласуването на кандидатурата му, заради внушението за предопределеност при избора му.

„Никога в работата си до момента не съм давал основание да ме свързват с политическа партия, с политическа централа. Никога не съм имал политически обвързаности и мисля, че това е кристално ясно от моята биография. Единственото, което зависеше от мен е да кажа „да“ или „не“ и ако кажа „да “, да се представя достойно“ , заяви Влахов.

Очаква се в петък НС да гласува кандидатурата на Красимир Влахов за конституционен съдия на Република България.

Автор:Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети