Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правосъдният министър подпечата промените в Конституцията с държавния печат

Политика

Правосъдният министър подпечата промените в Конституцията с държавния печат

Правосъдният министър подпечата промените в Конституцията с държавния печат - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията, окончателно гласувани от парламента на трето четене днес със 165 гласа „за“.

Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен печат в присъствието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев, гости.

Восъчният печат се поставя при приемането на нова Конституция, изменения и допълнения на основния закон, както и при решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание.

„Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за изминалите 30 години, което ще постави България в центъра на Европа, защото ще ни помогне да изградим демократична правова европейска държава с независим съд и отчетна отговорна прокуратура. Това е нашият залог за следващото десетилетие, договор за бъдещето, не за миналото на нашето общество“, заяви министър Атанас Славов

След подпечатването им в Министерството на правосъдието измененията на Конституцията се изпращат в „Държавен вестник“ за обнародване.

Шестите поред промени в основния закон предвиждат създаването на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, както и Общо събрание, в което ще се обсъждат общите за всички магистрати проблеми. Записва се, че съдът е основен носител на съдебната власт, като гаранция за неговата независимост и самоуправление професионалната квота получава превес във Висшия съдебен съвет. Ясно се регламентират статутът и правомощията на главния прокурор, а по-многобройната парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет е и гаранция за отчетността на държавното обвинение.

Измененията предвиждат също непрекъсваемост на работата на парламента, променят условията за подбор на служебния кабинет и ясно регламентират неговата основна задача да подготви провеждането на честни и свободни избори.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати