Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предозиране: Според Асен Василев служебният кабинет искал да открадне парите

Политика

Предозиране: Според Асен Василев служебният кабинет искал да открадне парите

Предозиране: Според Асен Василев служебният кабинет искал да открадне парите - Tribune.bg
Снимка:

„Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация“, така определи Асен Василев от ПП изнесената информация на служебния министър на финансите Росица Велкова.

По думите на Василев държавата е в цветущо състояние и с 16 милиарда лева фискален резерв, което в никакъв случай не е опасно. „Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит се опитват да откраднат парите“, заявява Василев.

УНСС: Грешки на кабинета Петков доведоха до по-скъпо финансиране на бюджетния дефицит

Днес Росица Велкова потвърди средносрочния план на дефицита, който е 6-7% от БВП, а не 3%, както е по законовите изисквания. Велкова предупреди за риск от свръх дефицит, който в  дългосрочен план може да доведе до нужда от заем от МВФ и да е заплаха за Валутния борд.

И с увеличените приходи средствата в бюджета не биха били достатъчни, затова от МФ са поискали ограничаване на разходите на министерствата.

В доклада на финансовото министерство се посочва още, че има увеличаване на рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

Велкова потвърди 7% дупка в бюджета: Свиват разходите, увеличават някои данъци

В документа на МФ се посочва, че тежката ситуация е в резултат на законодателни промени приети в последните две години. Росица Велкова отчита още, че някои от мерките се влезли в сила в края на 2022 г, и макар да не са се отразили на дефицитът то „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети