Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Председателят на ЕК пристига на посещение у нас

Политика

Председателят на ЕК пристига на посещение у нас

Председателят на ЕК пристига на посещение у нас - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на посещение у нас. Това става ясно от публикувания график на страницата на ЕК. Визитата е във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Преди ден стана ясно, че ЕК все още не е готова с оценка на внесения на 15 октомври документ, като по този начин Брюксел опроверга думите на Петков, че оценката е готова и предстои подписване „до дни“.

От пресслужбата на Министерския съвет също пуснаха съобщение за визитата на Урсула фон дер Лайен. Според „Дондуков“ 1 по време на посещението си, което е по покана на Кирил Петков, тя лично ще представи оценката на Плана за възстановяване и устойчивост и неговото съответствие с европейските изисквания. От кабинета на Петков са изпратили и интересна снимка към съобщението си. Симовликата на червения вертолет /медицински хеликоптер/ остава неясна. Съмянваме се, че председателят на ЕК ще пропътува пътя от Брюксел до София с такъв превоз?!?

МСМС

Припомняме, че българският документ беше внесен на 15 октомври от второто служебно правителство на президента Румен Радев. След първоначалните забележки на Брюксел настоящето управление на кабинета Кирил Петков неколкократно искаше отлагане на оценката. Като последната беше 15 март.

В рецензията на ЕК беше подчертано, че в документа най-много промени трябва да се направят в сектор енергетика.

„В резултат на активната работата на премиера Петков и на правителството бяха извършени необходимите промени и планът е финализиран. Една от големите промени в ПВУ, която направи правителството на премиера Петков в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини. Проектът бе заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови евтини възобновяеми източници, съхранение на евтина енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими.“, се похвалиха от МС.

„Според други, договорени от кабинета мерки в плана, бизнес средата ще бъде значително подобрена чрез засилване на отчетността на главния прокурор, чрез предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.“, подчертават от пресцентъра на кабинета.

Според тях до пряко подобрение на живота на българските граждани ще доведат значителни инвестиции в инфраструктура. Като дават пример със закупуването на 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници.

„Мерки от плана в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, ще бъде модернизирана спешната линия 112, ще се закупи съвременна медицинска апаратура и ще се изгради система за въздушна спешна помощ. Ще се засилят мерките за социално подпомагане и ще се увеличи минималният доход.“, заявяват още от „Дондуков“1.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети