Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управляващите чакат „да“ от EК за Плана за възстановяване до седмица

Политика

Управляващите чакат „да“ от EК за Плана за възстановяване до седмица

Управляващите чакат да от EК за Плана за възстановяване до седмица - Tribune.bg
Снимка:

Според Йордан Цонев от ДПС, ако не е бил лобизмът в полза на определен бизнес, сме щели да имаме план

Планът за възстановяване и устойчивост, по който се очаква България да получи над 12 млрд. лв., да бъде приет до седмица при посещението на председателя на Европейската комисия у нас Урсула фон дер Лайен, очакват от управляващото мнозинство.

„Планът за възстановяване рябваше да бъде внесен от ГЕРБ, те нямаха смелост да го внесат и не го внесоха. Ние решихме да наложим наши политики в плана, а добрата новина е, че всичко, което зависи от правителството, е свършено и топката е в Брюксел в момента. Очакваме до седмица посещение на Урсула фон дер Лайен в България, където се надяваме да бъде оповестено подписването и неговото приемане“, коментира пред журналисти в парламента депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

„Ние от ДПС казахме, че Планът пак ще бъде върнат и е нереално да смятаме, че ще бъде приет. Историята с плана  е много интересна. Опираме пак до фиксациите. Планът можеше и трябваше да бъде внесен още миналата година и тогава щяхме да имаме и авансова сума, щяхме да имаме и одобрени действия. За съжаление, те не го внесоха, защото трябваше някои проекти за бъдат подготвени, например за батериите, за фотосоларите, за изключването на водорода. Говорят за декарбонизация, а изключиха водорода от плана“, възмути се от своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

По думите му, ако не е бил лобизмът в полза на определен бизнес, сме щели да имаме план. Затова и България сама си отлагала приемането му - вкарвали се нови и нови проекти, както и такива, които не отговарят на условията, като този за батериите.

„От ЕК ни казват учтиво „не“. И вчера Урсула „ми каза да туитна, че вървим с перфектна скорост“. Повече от перфектна е – свръхзвукова“, иронизира той министър-председателя Кирил Петков.

Коментарът му идва по повод изказване на премиера пред медии във Врана вчера, че се е чул с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и тя му е дала съвет да пусне туит, че „се движим с перфектна скорост и в следващите дни се очаква да подпишем техническите характеристики“ на плана.

„Не стига, че закъсня, не стига, че върху него се упражняваха три правителства, а на всичкото отгоре не е добре направен. Това е оценка за качество и тази оценка очевидно не е добра, само че аз не чух някакъв коментар от страна на управляващите, докато обясняваха, че България е ЕС и НАТО. Как излиза това нещо сега, че България саботира сама себе си ли? Не, просто нашите господари ни показаха, че не се справяме добре със задачата за пореден път“, категоричен бе по темата лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Ние тръгнахме от една много особена точка по отношение на План за възстановяване и доста нови идеи влязоха в него, така че е съвсем нормално да има малко отлагане, за да може всички идеи и всички проекти да бъдат в синхрон с Европейската комисия“ заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

„Няма изненада и няма сензация в това. Част от проектите са доста авангардни, затова има нужда от малко повече разговори с Европейската комисия, но това не означава, че планът се е провалил“, каза още Мирчев и посочи, че Швеция също е без одобрен план.

„По-важно е да имаме качествени проекти, вместо да обслужваме някои олигарси“, категоричен бе той.

Мирчев обясни, че т.нар. „проект за батериите“ се намира за доста авангарден от евроинституциите. Той е на стойност 1,3 млрд. лв., а идеята е в част от подстанциите на Енергийния системен оператор (ЕСО) да се поставят батерии и така да се покрие пиковото потребление на електричество и да се съхрани излишъка на ток, който се произвежда у нас.

„Това бърка в здравето на някои хора със сериозни интереси в енергетиката. Това, което се случва с ПАВЕЦ „Чаира“ например, той умишлено беше саботиран. И те са свикнали тези пикови моменти да ги вземат в централите си и токът, който се произвежда от тях. Кои са тези хора? Може да видите кои централи обслужват пиковите моменти, в момента, когато ПАВЕЦ „Чаира“ не работи“, каза Мирчев.

В отговор на критиката на Делян Добрев от ГЕРБ, че батериите работят по 5 години, Мирчев отвърна, че вече батериите държат минимум 8 години.

„Когато видите цената, когато има пикови моменти на електроподаване и каква е когато не са пиковите моменти, ще видите, че инвестицията в тези батерии ще се възвърне много бързо“, каза още депутатът на ДБ.          


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати