Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Представителят на ПП-ДБ в борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ открито лобирал за китайски фирми

Политика

Представителят на ПП-ДБ в борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ открито лобирал за китайски фирми

Представителят на ПП-ДБ в борда на директорите на АЕЦ Козлодуй открито лобирал за китайски фирми - Tribune.bg
Снимка:

Делян Добрев разкри, че във Фонда за енергийна сигурност за 1 година има дефицит от 1 млрд. лв.

„Днес НС взе едно изключително важно решение за това да започнем преговори с „Хюндай“ да бъде строител на бъдещите блокове 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“. Ключовото не е името на компанията, а изискванията, които заложихме. Първото  е да ни предложат задължително фиксирана цена. Основен риск е, че започват с един бюджет и завършват с друг. Дори централи в САЩ и Европа завършват с 2, 3 пъти по-висока цена. Трябва да знаем точно колко ще платим. Второто изискване е блок 7 да бъде построен в рамките на 60 месеца, а блок 8 да бъде построен в рамките на 54 месеца“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, след взетото решение от НС.

Парламентът одобри старт на преговори с Хюндай за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

„Третото съществено изискване е, че искаме поне 30% от бюджета и дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители. Единствено „Хюндай“ беше съгласна с трите наши изисквания”, добави председателят на енергийната комисия.

„Нужно е да сме първи, защото държавата, която първа построи тази технология, ще се възползва от изграждането на такива ядрени блокове в останалата част на Европа. Голяма част от оборудването ще бъде произведено у нас, тоест нашите предприятия могат да бъдат доставчици на това оборудване за други страни. 2035 г. ще бъде първата електроенергия от 7-ми блок, а 2037 г. трябва да заработи и 8-ми блок“, обясни бившият министър на енергетиката.

По думите на Добрев е било изключително некоректно от страна на ПП-ДБ в продължение на седмици да саботират този процес. „Саботираха с какво ли не. Дайте да направим компромис и фирми, които не отговарят на услковията и те да участват. Щяло да има повече конкуренция. Те знаели, че тези фирми не отгоратя на изискванията на НС, но се запъват и го искат. Струва ни се подава топката на ПП и „Възраждане“. Това се се правеше, за да се саботира процесът и от друга страна да се забави реализацията на този проект”, поясни Добрев.

Станислав Анастасов от ДПС добави: „Основно Бойко Борисов и Делян Пеевски движат евроатлантическите проекти в България. Това е уникален проект – ще бъде най-големият индустриален проект в историята на страната ни. Ще гарантира изцяло енергийната ни независимост за десетилетия напред. Договорените условия с проектната компания и тези, които предстоят да се уговорят с „Хюндай“, са без аналог.“

Атанасов обяви, че представителят на ПП-ДБ в борда на директорите на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ - Свилен Спасов - открито лобирал за китайски фирми.

Спасов е бил лично номиниран от Кирил Петков „не само това, но въпреки че не беше приемлива кандидатура беше наложена със сила“

„Политически фигури опитваха да окажат натиск да се удължат срокове, за да могат китайците да се включат. Видяхте истинското лице на така наречените евроатлантици от ПП-ДБ“, коментира депутатът от ДПС.

„Изказаната теза, че само китайци са строили по AP 1000 и само те имали опит не е вярно. В Китай той има друго име и не е същата централа. Те имат и по-малко защити. Кирил Петков бил казал, че имало нещо съмнително“.

Добрев добави, че във Фонда за енергийна сигурност само до 1 юли има дефицит от 500 млн. лв. за половин година, а за година – 1 млрд. „Този един милиард, ако го съберем през цената на тока, то тя трябва да се вдигне с 15%. Към днешен ден до 1 юли липсват 780 млн.лв. Финансовият министър Асен Василев източи 850 млн., въпреки нашата съпротива. Сега има огромна дупка във Фонда“, каза още Делян Добрев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати