Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без Христо Иванов на преговорите в сектор „Правосъдие“ (ВИДЕО/ НА ЖИВО)

Политика

Без Христо Иванов на преговорите в сектор „Правосъдие“ (ВИДЕО/ НА ЖИВО)

Без Христо Иванов на преговорите в сектор Правосъдие (ВИДЕО/ НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не участва в преговорните групи по сегмент „Правосъдие“ с експертите на „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“.

Вчера ДБ определи състава на екипите за консултации като целта е създаване на управленска програма и съставяне на нов кабинет. В сектор „Правосъдие“ от страна на ДБ участваха Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова. От ПП бяха Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова.

БСП беше представено от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров.

От ИТН представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев.

В рамките на разговорите преговарящите се разбраха за смяна на главния прокурор и независим съд в първите 100 дни.

ОТ ДБ поискаха закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии. Това заяви доц. д-р Атанас Славов. Според него ВСС трябва да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

По думите му политическото кадруване във ВСС трябва да спре. КПКОНПИ не може да продължи да съществува в този вид, посочи Славов.

От „Има такъв народ“ /ИТН/ акцентираха върху мерките в сферата на правосъдието, които могат да се реализират с обикновено мнозинство. Те предлагат ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, не само на колегии, а при невъзможност, защото това изисква конституционна промяна, да се реформира дейността на ВСС. От ИТН също имат идея за намаляване на парламентарната квота във ВСС.

Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата.

Кирил Петков от своя страна каза, че докато бил министър на икономиката при всеки разговор с инвеститор или инвестиция, било липсата на правосъдие и корупция.

„Корупцията е бранд, който е свързан с България и трябва да се обърне. Ние можем да покажем как бързо ще се справим и да станем пример“.

Петков заяви, че се надява Гешев сам да си даде оставката- за да не се занимаваме с него, поясни той.

ПП предлага нова комисия към НС, която да е натоварена с борбата с корупцията. Предлагат още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал. От „Продължаваме Промяната“ предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии.

Други акценти в програмата са закриване на специализираните съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, анализ на натовареността на съдилищата и прекрояване на съдебната карта.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети