Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът дискретно сондирал за избори през юли?

Политика

Президентът дискретно сондирал за избори през юли?

Президентът дискретно сондирал за избори през юли? - Tribune.bg
Снимка:

Вървят вече неофициални консултации, ако 45-ият парламент не излъчи кабинет

Призракът на нови предсрочни избори става все по-видим и ако 45-ият парламент не успее да излъчи кабинет, се върви към вот най-рано през втората половина на юли, коментира „24 часа“.

Неофициално откъм партиите, които оформят анти-Борисов пакт, потвърждават, че вървят разговори какво спешно трябва да се промени в изборното законодателство, за да се закрие този все още неоткрит парламент.

Според осведомени в дните след 4 април партии, дискретно подкрепяни от президента, обмислят промени в Изборния кодекс - единственото нещо, което да приеме това Народно събрание.

За електронно и пощенско гласуване настояват от „Демократична България”. Видеонаблюдението при броенето на протоколите също е една от главните им каузи, на които са се зарекли при следващия парламент.

„Ако могат изборите да се проведат при други условия, тоест да се промени Изборният кодекс, това може да се окаже реалистичен сценарий за рестарт на демокрацията”, акцентира съпредседателят на обединението Христо Иванов в едно от последните си предизборни интервюта.

Александър Маринов, председателят на Стратегическия съвет на президента, каза, че трябва да бъде преодоляно значението на купения вот, за да има легитимно правителство. Което означава, че вероятно президентът Румен Радев също е за промяна в правилата и съответно нови избори.

Източници от анти-Борисов настроените партии съобщиха, че президентът Радев дискретно сондирал промени в изборните правила и се надява на експертизата на влезлите в парламента партии. Още през януари на консултации той съгласува с тях вижданията си за честен, демократичен вот и убеждението си, че всички българи в чужбина трябва да могат да гласуват.

От 2 г. ДБ настоява за бюлетини по пощата. От партията дори изпратиха законопроект до НС, но никой от депутатите не го припозна, за да го внесе от свое име.

Реално онлайн гласуване не може да бъде въведено за предсрочни избори. Дори да бъде взета наготово системата от някоя държава, която има е-вот, ще има грешки и реално ще се опорочи идеята, обясниха експерти от коалицията. Предсрочни избори са възможни, ако 45-ият парламент не успее да излъчи кабинет.

Мая Манолова ще инициира и общи действия с другите групи за смяна състава на настоящата ЦИК. От ДПС отказаха коментар на този етап. Те щели да кажат позицията си, когато „му дойде времето”. През последните години при всички отваряния на Изборния кодекс обаче движението е държало на няколко конкретни промени.

Едната идея на ДПС е въвеждането на изцяло машинно гласуване или машинно броене на хартиените бюлетини. Мотивът на движението е, че така ще се премахне субективният елемент при броенето на бюлетините, защото много от протоколите, които в момента се пишат на ръка, се грешат, а после поправят.

Друго от предложенията, които от ДПС винаги внасят, е да отпадне уседналостта от 6 месеца за гласуване на местните избори, защото според тях подобна забрана ограничава правото на българските граждани да гласуват.

За какви промени се обяви Румен Радев:

-  Гласуване по пощата, за да се даде възможност на българите зад граница да упражнят правото си дистанционно

-  Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините

 -  Попълване на протоколите и качването им в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес

 - Равнопоставена и ефективна предизборна кампания, особено по отношение на медийното отразяване

Нови парламентарни избори не са решение, заяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той повтори тезата си, че няма смисъл да се харчат допълнително пари за предсрочен вот. Няколко часа по-късно президентът Румен Радев му отвърна, че „промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (22)

Хм... Ако Слави кандиса на промени в ИК, без да се въведат мажоритарни избори, избирателите му ще го заплюят. А без ИТН и ГЕРБ такива промени не могат да се направят. Тава, което Бойкикиев иска- електронно и дистанционна гласуване, е гаранция за купен и контролиран вот.
07.04.2021 22:38 / Отговор
1 Ето какъв е механизмът на пазаруване на гласове в деня на изборите, в малките населени места, завладяни от ГЕРБ:
Хората от местната СИК предварително имат списъци по есграон с всички живущи в съответния район.
В списъка, важните за тях хора са отбелязани с 3 различни цвята: 1-наши сигурни (гласуват безплатно), 2-наши лесни за пазаруване на килограм и 3-такива, които по-трудно или насилствено се купуват, но се купуват, демек по-скъпо и затова са резервни.
През деня по този списък се следи и се отмята кои от тях са вече минали и се знае, в кой момент трябва да се активират тези от третия цвят. За целта, целият купен вот минава през секциите още рано сутринта, а активирането на резервните става следобед.
07.04.2021 22:52
2 Това е причината, поради която когато се изсипят урните вечерта за преброяване се вижда, че целият най-долен куп с бюлетини, тези първите, от сутринта, са за ГЕРБ.
Знаем също, че 1 голям дилър отговаря за 10 малки под-дилъри, а всеки от тях за по 10 човека минимум под него и така по цялата верига.
Рано сутринта работата на "нашия човек" в СИК е да изконтролира да минат да гласуват първо дилърите.
Пристига дилърът и нашият човек от СИК му дава 2 празни бюлетини. Две. Това е най-тънкият и важен момент от деня, прави се ловко, обиграно и предварително тренирано, така че да не се забележи. Прави се възможно най-рано преди да се е напълнило със застъпници и наблюдатели. Дилърът влиза в кабинката, гласува си нормално и си прибира в якето едната бюлетина. Излиза навън, попълва я по правилния начин (сутрин може да е попълнена за герб, следобед за дпс и вмро, това са подробности) и я дава на първия ром, който ще отиде да гласува.
07.04.2021 22:53
3 Ромът я прибира в якето, отива в секцията, получава стандартно празна бюлетина. Влиза в стайчката, прибира в якето празната и вади попълнената, след което я пуска в урната. Доказателство, че е гласувал по правилния начин е това, че изнася и предава на дълъра празна бюлетина. Дилърът отново я попълва и изпраща следващият ром към урната. За да става по-бързо дилърът не е само един и схемата върви едновремено на всички възможни места.
Това е причината цял ден по кьошетата и ъглите около секциите да жужат трепетно дилъри и опашки от роми.
Когато минат първите напазарувани, се преценява (държи се връзка между всички дилъри) дали необходимите гласове са постигнати и дали трябва да се докупуват още. Като щом герб осигури нужните гласове за себе си, в следобедните часове започва да мисли да си осигури по същата схема и патерици, като докупува гласове за дпс и вмро.
07.04.2021 22:53
4 Затова на миналите избори гледахме едни и същи дилъри, хванати от журналисти да продават гласове за различни партии (помните Атака).
---
Друга популярна схема е, че доста често, рано сутрин, преди да са дошли още наблюдатели и застъпници, секцията осъмва с 20-тина бюлетини вече в урната. Списъците са вече подписани от "гласувалите", като това са най-често мъртви души, известни предварително само на членовете на СИК, от същите онези списъци с трите цвята и срещу, което застъпниците, дори да заподозрат нямат доказателства, няма засечено нарушение и не могат да оспорят.
07.04.2021 22:53
5 Сърбите му казват на този процес “българско влакче”. Иноватори сме на Балканите, демек
07.04.2021 22:54
Покажи всички
Мимето Дискретно? Интересен избор на наречие!
07.04.2021 22:46 / Отговор
ГЕНЕРАЛА-МУТРА РУМЕН РАДЕВ ДИСКРЕТНО-НЕ, А ПОКАЗНО РАЗСТРЕЛВА ДЕМОКРАЦИЯТА .
ЧЕТВЪРТА ГОДИНА ПОРЕД ИЗПЪЛНЯВА ПЛАНЪТ"ПУТИН-РАДЕВ" - ЗАЛИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, КАТО ЕДИННА ДЪРЖАВА....
850 000 НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛЯТ.....
07.04.2021 23:09
Путинките на Румен Рещетников си правят сметките без кръчмаря.

Слави работи за мажоритарни избори поне от 10 години, когато подкрепи Миглена Кунева за президент. Проведе референдум и над 2 500 000 поискаха мажоритарни избори. Ако сега "хвърли кърпата" става политически труп. Длъжен е на тези хора. Поне да изпълни желанието на референдума. И ще е свършил много, страшно много. Щото мажоритарните избори са бич за партийните централи, които пък са проксита на мутрите. След това може да приключи с политиката и ще получи благодарност и адмирации. Много адмирации.
07.04.2021 23:11
БГ. Радев, ваксинира ли се???
07.04.2021 22:49 / Отговор
Z Ако се е ваксинирал, го е направил много "дискретно" :)
08.04.2021 00:44
И защо питаш, това е личен въпрос?
08.04.2021 09:22
Ами не, не е личен въпрос - особено ако се е ваксинирал със Спутник, както подозират всички...
08.04.2021 09:55
Ако Слави искаше мажоритарен вот, защо не се яви като независим кандидат, както и останалите, има възможност и сега за независими кандидати, а направи партия?. А референдумът му е невалиден.
08.04.2021 09:21 / Отговор
Близачът-пРезидент, иска хаос и нищо повече...
08.04.2021 09:59 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати