Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът изпрати мрачно 2019: Липсата на възмездие разколебава вярата ни в утрешния ден

Политика

Президентът изпрати мрачно 2019: Липсата на възмездие разколебава вярата ни в утрешния ден

Снимка:

Секунди преди полунощ Радев заговори за „грабителството, неправдата и безчестието“

Държавният глава Румен Радев произнесе традиционната президентска новогодишна реч в последните часове на 2019-та година. Ето го пълното му обръщение без редакторска намеса:

„Скъпи сънародници!

Новогодишните празници отново ни събират, сгряват ни с топлината на дома и на близките хора, изпълват ни с надежда за здраве и щастие. Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички. За възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка и най-вече – за децата на България. Защото невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Именно те ще свържат и днес българите, обединени от любовта към родината и надеждата за по-добро бъдеще.

Изтичащата 2019 година отново ни припомни, че демокрацията и благоденствието изискват нашето постоянно усилие. Че когато се примирим и престанем да сме взискателни, изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично. Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден.

Но нека не забравяме, че сме народ със славна история, който и в най-тежки изпитания е намирал пътя към свободата и напредъка, като се е обединявал срещу грабителството, неправдата и безчестието.

Вярвам, че имаме силите и куража да се справим с предизвикателствата и днес. Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции и последни места в европейските класации.

Нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността са водеща обществена ценност. Когато осъзнаем своята сила и отговорност, имаме смелостта да отстояваме истината и възпитаме институциите да работят прозрачно и ефективно в интерес на обществото.

Скъпи сънародници,

Секунди ни делят от Новата 2020 година. Нека я посрещнем с вяра в доброто, в себе си и в бъдещето. Нека напредваме непоколебимо към онази България, в която децата ни ще искат да остават и с която ще се гордеят.

И преди да отправим благопожелания, нека вдигайки чашите, благодарим на всички близки и приятели за подкрепата, за доверието и обичта. Да благодарим и на тези, които в празничната нощ са на работното място и на своя пост. Да пожелаем спорна година и на нашите сънародници, пръснати по всички краища на света.

Нека Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом!

Да ни е честита Новата 2020 година!“  


Коментари (9)

Браво на президента Най- истинският държавник на България!!!
01.01.2020 11:40 / Отговор
Каун Деси,ти ли си?
01.01.2020 12:55
Ха-ха Вие добре ли сте!? Може би сте забравили да пиете хапчетата си?
01.01.2020 14:23
Неизбирател на Радев Лицемерие, озлобление, жажда за мъст, призив за бунт и възмездие, най-непрозрачната и неетична особа на върха на държавата ни! Докога?!“?
01.01.2020 11:46 / Отговор
ИСТИНАТА Очаквах приветствено слово за Новата 2020 г., но се получи реч като пред Конгрес на БКП. В едно съм съгласна, липсата на възмездие за тези, които фалираха, разграбиха и приватизираха д-вата! Ето от къде да започнете: 1. Президентството, задкулисието, близките до вас от б.ДС и всички, с които излагане авторитета на тази институция. Каква роля играе Деса? Доклад за изразходваните финанси и на данъкоплатците, използващи за скъпите си екскурзии. 2. К. ИМПЕКСОВА, В. ЛЕЧЕВА, Р. ГЕЧЕВ и вс.участвали в разграбването от БКП/БСП (банковият фалит, ПФ)! 3. ББ работи и надстроява, парадигмата партия БКП/БСП руши и разграбва! ТЯ Е ВРЕДНС ЗА Б-Я, С ЛИПСВАЩ МОРАЛ! При тях е корупцията!
01.01.2020 11:54 / Отговор
Конституцията Открито призоваване към бунт от президент е нещо,което е характерно за третия свят.Не знам,как ще го подмине прокуратурата.Сигурно ще им е неудобно,но в крайна сметка имаме нарушение на основни правила!Иначе най-популярния политик в страната спокойно може да прави планове,къде ще лови риба или ще гледа прасенца,защото е политически труп,
01.01.2020 12:53 / Отговор
Грую Тоя клоун не се ли научи каква реч да чете на Нова година и каква на партийно събрание? Баси цървула!
01.01.2020 14:46 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още