Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Приликите и разликите между проекта Х на Румен Радев и АБВ на Георги Първанов

Политика

Приликите и разликите между проекта Х на Румен Радев и АБВ на Георги Първанов

Приликите и разликите между проекта Х на Румен Радев и АБВ на Георги Първанов - Tribune.bg
Снимка:

И при двамата комитети от интелектуалци опипват почвата

Бившият държавен глава стартира партията, след като не можа да оглави БСП. Генералът трудно ще направи структури от бивши военни

Нинова и червените изобщо не са щастливи от бъдеща конкуренция

 

Речта на президента Радев за национално единение по повод 100 г. от бунта на българската войска край Владая повдигна въпроса има ли той амбиции за своя партия. Т.нар. проект Х засега е твърде неясен и с прекалено много въпросителни, пише Сима Владимирова в „168 часа“.

Въпреки че някои социологически агенции предричат сериозно предимство на евентуална президентска партия. "Медиана" дори измери, че ще получи престижните 38% от вота на българите, ако в момента има избори. Но това засега е в сферата на хипотезите.

Първо, Румен Радев има повече от 3 г. на поста, докато приключи мандатът му, който започна на 22 януари 2017 г.

Второ, би могъл да се стреми към преизбиране и при успех да стои на "Дондуков" 2 до 22 януари 2027 г. Статистиката показва, че 100% от държавните глави се опитват да спечелят избирателите още веднъж. При това не само в България. Така че изглежда почти сигурно кандидатирането му за още 5 г. Стига да не направи някакви компрометиращи фалове. А докато е президент, не му отива да се занимава с една партия, вместо да е баща на нацията. Това значи всичко да се пази в тайна, което е невъзможно, ако се ангажират много хора. Което пък е необходимо, за да не е пълен провал проектът. Получава се омагьосан кръг.

Трето, нито един лидер, който замисля нова формация, не би оставил друг да стои начело временно. Затова трудно би позволил военен пилот, който ще се пенсионира до 2-3 г., да оглави президентската партия. Също така ген. Радев не би се съгласил председател да бъде ляв, центристки или дясноцентристки политик. Смисълът на една такава партия е генералът да е лидерът, лицето. Без негов ангажимент няма да се получи. Ако остави някого уж временно, после той може да не иска да отстъпи първото място.

Четвърто, откъде ще се вземат привърженици за новата формация? За да има успех и за да бъде възприемана сериозно, трябва да намери активисти в голяма част от общините в България. Те са общо 265. Партийното строителство е трудоемка дейност. БСП има структури, наследени от БКП и поради това са в почти всички населени места. СДС навремето се създаде от еуфорията на антикомунизма и желанието за промяна. Земеделците продължават да поддържат свои организации на много малко места. ДПС е съсредоточено главно в смесените райони, макар че от известно време се оформят клетки и в големите градове. "Атака" и НФСБ пък събират националистически настроените избиратели, които са навсякъде из България. ГЕРБ е последната партия, успяла да направи ядра навсякъде. Причината за този феномен се крие във факта, че Цветан Цветанов се опря на полицаите, които познават всички хора по кварталите и селата. А ако случайно не ги знаят, има към кого да се обърнат. Така беше покрита цялата страна със структури на ГЕРБ.

Ако идеолозите на президентската партия смятат по подобие да използват военните, които ген. Радев познава, те няма да свършат същата работа като полицаите. Офицерите не са така близо до всички хора от квартала или селото. Нямат постоянно работа с тях за разлика от униформените от МВР. “Какво могат да направят група военни, организирани в структура? Армия, не партия", коментират активисти от ГЕРБ. Неслучайно всички опити на бивши военни да се строят в партия и да влязат в парламента не са успели досега. Ако някой е успял, то е било винаги като част от коалиция.

Пето, за да се организира нова партия, по най-груби изчисления са необходими между 5 и 10 милиона лева за първата година. При това, ако няма избори. Изчислението показва, че за да се назначи по една секретарка във всяка община, ще трябват по 1000 лв. - общо 265 хиляди лв. месечно. Годишно това прави около 3 милиона лева. Още толкова ще трябват за мероприятия, срещи, национални инициативи и агитация. Плюс офиси, наем на коли, бензин, амортизация, шофьори. Това е скромният вариант. При по-луксозния ще има и други харчове или ще се наемат повече хора.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още