Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Анастас Герджиков: В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива

Политика

Проф. Анастас Герджиков: В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива

Проф. Анастас Герджиков: В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива - Tribune.bg
Снимка:

Радев дължи отговори за ценовата, политическата, здравната криза, а сега и за икономическата, категоричен е професорът

„Имаме тежка политическа криза, нямаме работещ парламент и три пъти сме на избори. Така обобщи ситуацията в страната проф. Анастас Герджиков пред БНТ. Кандидатът за президент отчете, че сега всичките му опоненти са започнали да го копират и да говорят като него за обединение.

„Има хора, които създадоха тези проблеми и те трябва да си отидат, за да излезем от това положение. Затова е нужно обединение на партиите, които представят гражданите. В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива. Трябва да не създаваш интриги, а консенсус. Това е ролята на един президент. Формалните консултации са измиване на ръцете. Нужно е да се води диалог", заяви ректорът на СУ по повод разединението, предизвикано от Радев и съмненията за нарочно провалените от него преговори за съставяне на правителство, за да може да продължи да управлява еднолично чрез служебния си кабинет.

По повод кризата с коронавируса проф. Герджиков отчете пореден провал на служебното правителство. „За 6 месеца нищо не направиха. Не ни подготвиха за втората вълна и вместо през лятото, сега тепърва Кацаров обяви, че търсел респиратори. Същото се случи и с ваксинацията. Вместо да организират това, те изгубиха това време и през лятото паднахме на 1000 ваксинации на ден, докато при предишното правителство бяха по 30 000 на ден. Но вместо да отчете това, Радев обвинява предишните управляващи", недоумява ректорът на СУ.

По повод въведения от кабинета на Радев зелен сертификат, той се изказа шеговито: „Тази заповед е навременна, напълно подходяща, но за някоя друга държава! Държава, в която има 80% ваксинирни може да го направи, а когато имаме 20%, това означава ново разделения на гражданите. Алтернативата локдаун е фалшива. Днес пък се оказа, че Кацаров бил прав според Радев, макар, че той щял да търпи политически вреди, но това не е вярно. Въвеждането на този сертификат е тежка репресия при 20% ваксинирани! Опитаха се да оправдаят това, като начин да принудят хората да се ваксинират, което е още по-страшно. Тоест, понеже не са ги убедили през лятото да се ваксинират, сега ще ги принудят?! Това ли е начинът - камшици и затвор ли ще е следващото, като във Филипините? Или да забранят говоренето срещу ваксините? Това ли за тях е демокрацията?

Аз съм се ваксинирал и призовавам всички да го направят. Но идеята да забраниш на някого да говори, не съм я чувал от 30 години. Това не е демокрация. Бих възстановил щаба и призовавам да се направи това, защото няма ко друг да управлява кризата", обяви проф. Герджиков. 

Радев дължи отговори за ценовата, политическата, здравната криза, а сега и за икономическата, категоричен е професорът по повод изказванията на президента от Брюксел. „Той обяви, че е предложил мярка за цената на емисиите и никой не му е обърнал внимание. Говорил с Меркел, която го убеждавала да бъде приета Северна Македония. Но аз мисля, че друго трябва да направи един български президент, който има гръбнак и може да отстоява българския интерес. Първо, не би трябвало да казва, че имаме проблем с цените на енергията, понеже цяла Европа имала. Той трябва да седне с тях и заедно да намерят решение по казуса. Да стане ясно, че е хубаво да се говори за зелена сделка, но на фона на загубите на бизнеса и кризата с цените, е хубаво да се говори за намаляване на стойността на газовите емисии. Това трябва да се направи и да направи всичко да ги убеди, а не да се връща с празни ръце", каза проф. Герджиков.

По темата за РС Македония той обяви, че всички българи имат една позиция, пределно ясна, и тя трябва да бъде отстоявана, включително от президента. "Когато Меркел ти каже, че държи на европейския път на България, казваш, че и ние държим и от години подкрепяме РС Македония по този път. Въпросът е, че за да стигне до там, трябва да спазва Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което тя не прави. ЕС може да поеме тази роля вместо нас, за да няма двустранен спор и когато им обясним, че това не е наш инат, а са европейски ценности, те ще разберат. Явно досега не им е било обяснено убедително", предложи професорът.

„Разделението първо бе между политическите партии и после премина сред гражданите, но всички те са обединени по основните теми - за образование, право и здравеопазване. Затова трябва да убедим политиците да приемат дневния ред на хората, а не да работят по своите интереси. Ако гласуват за нас гражданите, ще се убедят, че ние можем да направим това. Аз имам опит и съм го правил на много други места и сфери и се е получавало. Вярвам, че и за всички българи обединението ще е по-добро", обяви проф. Герджиков. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати