Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Близнашки: Случващото се е един пълзящ държавен преврат

Политика

Проф. Близнашки: Случващото се е един пълзящ държавен преврат

Проф. Близнашки: Случващото се е един пълзящ държавен преврат - Tribune.bg
Снимка:

Радев обнародва промените в ИК толкова бързо, защото се интересува само от себе си, посочи експертът

„Заявката на този парламент бе да възкреси парламентаризма. Оказа се, че нещата са доста различни от прогнозите. Случващото се е един пълзящ държавен преврат. Атаката започна срещу бившият министър-председател Бойко Борисов, но тя премина в атака към държавата”. Това заяви в студиото на NOVA проф. Георги Близнашки.

„Аз направих прогноза. Казах, че предстои да видим един парламент- гротеска. Надминаха всичките ми очаквания“, каза още той.

„Атаката по принцип е срещу премиера в оставка Бойко Борисов, но тя премина в атака срещу държавата. И крайната цел на кукловодите, които дирижират, е друга. Става дума, че пресолиха чорбата и не им се получи“, допълни проф. Близнашки.

Той добавя, че обществото трябва да възстанови моралните си устои.

„Парламентаризмът се основава върху управлението чрез дискусия и толерантност. В момента има разделения. Сега има злоба и омраза. Нищо добро. Този парламент пропада и трябва да се разпусне бързо. Идва следващ парламент, който ще бъде по-зле и от този. Защото с промените в Изборния кодекс се случиха странни неща. Рязко се влоши законодателството. Въведе се една нова техника – машинното гласуване. Тази разпоредба противоречи на Конституцията“, обясни той.

„Въвежда се един ценз за грамотност – компютърна грамотност, а това е скрит имуществен ценз. Тези, които не са учили, те няма да се справят. Трябва да има условия всички български граждани да се ползват от правата си“, посочи експертът.

Той добавя, че в много държави машинното гласуване е забранено със закон.

Посочи, че затруднени ще бъдат по-възрастните, хората от някои малцинствени групи. „Не можеш да ги лишиш от техните избирателни права. Този дебат се е състоял и е воден в страни като Германия, Холандия, Франция. Има страни, където е забранено машинното гласуване. Никъде в Европа няма машинно гласуване. Ще бъде сезиран Конституционния съд и по всяка вероятност той ще обяви тази разпоредба за противоречаща на Конституцията“, посочи проф. Близнашки.

Според него Радев бърза с обнародването, защото той смята, че по този начин си решава собствените проблеми. „Ние имаме президент, който е много странна птица, който се интересува преди всичко от личното си самолюбие – как ще се реализира, ще има ли втори мандат, ще може ли да придобие огромна власт, България да стане президентска република“, заяви експертът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети