Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Димитър Иванов: Кризата е по-голяма от това, което сме виждали през 1996-97 г.

Политика

Проф. Димитър Иванов: Кризата е по-голяма от това, което сме виждали през 1996-97 г.

Проф. Димитър Иванов: Кризата е по-голяма от това, което сме виждали през 1996-97 г. - Tribune.bg
Снимка:

"България е в политически и икономически хаос и криза, която е на равнище по-голямо от това, което сме виждали през 1996-1997 г. Тогава кризата беше само финансова, а сега кризата е комплексна - политическа, икономическа, финансова, криза на надеждите на хората. И виждаме, че сюжетът се задълбочава с всеки изминат ден. И всичко това се случва на фона на една война, която засяга целия свят и може да приеме още по-големи мащаби. И на фона на силни стагфлационни ветрове в световната икономика, на фона на произтичащи ясни щети. Пред всичко това е изправена българската икономика". Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Според него правителството на Кирил Петков "не е на висотата на тези предизвикателства към страната и народа":

"Истинският въпрос, пред който е изправена България в тази сложна ситуация, е страната да продължава да бъде управлявана от най-неподготвеното правителство, което сме имали в съвременната българска история. Готов съм да докажа това с редица данни. Реалната инфлация е почти 24-25%, инфлацията, която отчита т.нар. Индекс на потребителските цени, според НСИ е 14,4%, но в кошницата са включени редица незадължителни стоки, които никой не потребява. Ако сложите реалната кошница, инфлацията надвишава 25%. Това ерозира всякакви опити на актуализацията на Бюджета и на антикризисните мерки да компенсират сериозните трудности".

По думите на проф. Димитър Иванов министерството на финансите все още не е анализирало в дълбочина мащабът на грешките си досега по отношение на растящата инфлация и необходимата политика спрямо нея.

"Вероятно инфлацията - в размери 11-12%, ще продължи няколко години и ще се достигне до два сценария - или стагфлация заради повишаване на лихвените проценти в целия свят, или ще се влезе в рецесия, като този период със сигурност ще продължи до 2025 г., а може и след това".

 


Етикети избори 2022

Топ новини

виж още
Актуална тема