Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Ханке: Правителството на Кирил Петков гарантира българска икономическа катастрофа

Политика

Проф. Ханке: Правителството на Кирил Петков гарантира българска икономическа катастрофа

Проф. Ханке: Правителството на Кирил Петков гарантира българска икономическа катастрофа - Tribune.bg
Снимка:

 “Европа, по настояване на Велика сила - Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила - Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителна икономическа криза тази зима и след това. Всъщност малцина на политически властови позиции в Европа и другаде разбират как работят пазарите. Ето защо те не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят много по-трудно, отколкото повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа”. Това заяви за „Епицентър” бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке.

По думите му Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставят България на прицела на Русия.

„Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както направи Турция”.

„Благодарение на валутния борд на България, единствената посткомунистическа българска институция, която работи добре, дългът на България е нисък и добре контролиран. Докато валутният борд е в сила, въпреки че нивата на дълга може да се повишат малко, те ще останат „контролирани“. Това ме навежда на една сериозна заплаха, пред която е изправена България. Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, като преминат към еврото. Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания. Съвсем наскоро Атанас Пеканов дори каза, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. Твърдението на Пеканов е голословно и абсурдно. Интересното е, че българското общество изглежда знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазване на валутния борд и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация”, казва още проф. Ханке.

Той е категоричен, че единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

„Няма да има победители във войната. Колкото по-скоро може да бъде постигнат договорен мир, толкова повече щетите ще бъдат смекчени. За съжаление светът не разполага с талантливи дипломати, които да преговарят за мир”, допълни той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати