Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Константинов: ПП не е партия, а само двама души - господата Петков и Василев

Политика

Проф. Константинов: ПП не е партия, а само двама души - господата Петков и Василев

Проф. Константинов: ПП не е партия, а само двама души - господата Петков и Василев - Tribune.bg
Снимка:

В основата на "Продължаваме промяната" има три партии – това е коалиция на различни партии – партията ВОЛТ, партията СИК, „Средна европейска класа“ и политическото движение „Социалдемократи“. Това каза пред радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, изборен експерт.

„Доколкото знам, ПП е политически проект. Който е анонсиран на 19 септември тази година, след което много бързо се превърна в наименование на коалиция от партии и спечели парламентарните избори на 14 ноември. Много хора мислят, че ПП „ПП“ означава политическа партия „Продължаваме промяната“. Няма нищо такова. ПП са двама души, които знаем – това са господата Петков и Василев. Това е ПП“, каза още той.

„В основата на ПП-то има три партии – това е коалиция на различни партии – партията ВОЛТ, партията СИК, „Средна европейска класа“ и политическото движение „Социалдемократи“. Като изключим социалдемократите, които също са ходили от коалиция в коалиция, другите партии са били част от различни политически коалиции доскоро. ВОЛТ беше част от „Изправи се! Мутри вън!“ на два от изборите – април и юли. Не успя да спечели мандат там и реши, че мутрите не са перспективна партия и ги напусна. „Средна европейска класа“ е партия, която е била коалиция в „Обединени патриоти“, после с „Национално обединение на десницата“, а сега е един от трите крака на нещото, наречено „продължаваме промяната“. По-сериозно ми звучи политическото движение на „Социалдемократи“, което е от 2000 година, което е било част от „Коалиция за България “ през 2005 година. Там има една крупна политическа фигура като член на това движение – г-н Николай Камов, който е уважаван български политик. Имаме три малки партии, които са трите крака на нещото, наречено „Продължаваме промяната. Скоро това нещо ще започне да получава партийни субсидии“, коментира проф. Константинов.

Той подчерта, че е редно „Продължаваме промяната“ да се превърнат в политическа партия.

Тези три малки партии сега, които образуват ПП, ще трябва да получат крупни суми – партийна субсидия. Редно е това ПП да се превърне в политическа партия. За това трябва да се съберат 5 000 подписа в подкрепа на партията, трябва да се направи учредително събрание от 500 души и т.н. Най-прясното нещо, което си спомняме тук, е „Има такъв народ“ – когато учредяваха. Помните – прибираха им телефони в НДК, при затворени врати. Те се учредиха, съгласно българския закон. Много ми е любопитно дали двамата души от ПП имат намерение да станат някога истинска политическа партия“, посочи той.

„Мандатоносител на правителство в случая е коалицията. ПП-то не е политическа партия. То е КП – коалиция от партиите. Когато се прави коалиция от партии тя може да не носи нито едно от имената от партиите. Мисля, че е етично и нормално в най-скоро време тези хора да се превърнат в политическа партия За да управляваш една страна, трябва да имаш структури и кадри по места. Ако те смятат сериозно да участват в политическия живот на България, трябва да се готвят и за местните избори, които са през 2023 година. Там вече не можеш да се явяваш като КП, а трябва да си имаш истинска партия. Сега трябва да съберат подписи, да се съберат в голяма зала, да направят предложение за ръководство, ръководни органи на партията, да си приемат партиен устав. Партийното строителство отнема доста време и е тромаво нещо. Добре е тези господа да се заемат с партийно строителство“, допълни изборният експерт. 

Той посочи, че е похвално, че в проектокабинета има нови хора, но е смущаващо това, че предложението за земеделски министър от БСП е човек, който е бил представител на СИК. 

„Нови хора, което е похвално, млади хора, които тепърва ще се доказват на политическия терен Има обае съмнителни имена. Смущава ме това, че едно от предложенията - мисля, че за земеделски министър на БСП, е човек, който е бил представител на СИК. През 2013 година Орешарски го уволни. Той беше заместник-министър на вътрешните работи този човек и беше уволнен. Това е леко съмнително. Това не е престъпление и нарушение на закона, но все пак е смущаващо. Не знам как се чувстват другите членове на тази коалиция, когато знаят, че в тяхното правителство има представители на известната групировка СИК“, каза още проф. Михаил Константинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати