Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

Политика

Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

Снимка:

Поздравявам правителството за твърдостта му, казва археологът

„Поздравявам правителството за твърдостта му - ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска“. Това каза пред „Фокус“ проф. Николай Овчаров.

„Първо искам да поздравя правителството за своята твърдост, която всички се надявахме то да прояви вчера“, коментира още професорът.

Археологът посочи, че досега сме гледали само македонската страна как ще бъде забавен процесът.

„Не говорим за този момент какво би се случило с България и с българите, ако ние пропуснем и достигнем до някакъв неприемлив компромис или въобще ги признаем на базата на това, което те искат и доколкото става ясно, не са склонни да отстъпват. За езика и за българската история. Какво бихме загубили ние българите от тази работа. Да приемем, че утре сме приели техните позиции и ги пускаме в ЕС, в такъв случай от вдругиден ние българите няма да може да наречем своята история българска история“, коментира още проф. Овчаров.

Проф. Овчаров даде и няколко примера.

„Приемайки техните позиции, ние трябва да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го казват, че той е приел българската титулатура, но е бил македонец по душа и всъщност това е бил един начин да излъже света, че неговата държава е българска, а всъщност тя си е македонска. Знам, че звучи налудничаво, но това е написано в техните учебници и научна литература. С това автоматично признаваме, че държавата от края на 10 и началото на 11 век българската държава е македонска държава“, коментира още археологът.

По думите му естествено след Самуил автоматично и неговите потомци Иван Владислав и Гаврил Радомир.

„Независимо, че Иван Владислав нарича себе си „българин родом“. Ние трябва това да го зачеркнем и да кажем: „Не, това не е вярно. Битолският надпис е една пълна глупост“, коментира проф. Овчаров.

Той заяви, че малцина знаят, че един от най-големите български царе от 13 век Константин Асен Тих е роден в Скопие.

„Той не е български цар, той е македонец щом е роден в Скопие. Това означава, че той и неговата династия също е македонска“, заяви проф. Николай Овчаров.

„Продължаваме нататък във времето. Отиваме към новата история. Приемайки техните позиции, ние българите трябва да признаем, че възрожденци като Кирил Пейчинович, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, братя Миладинови - това са македонци. Независимо, че те са писали, че са българи, че те са писали на препостейши български език, че братя Миладинови са събирали български песни. Ние след компромиса ще трябва да приемем, че това не е така. Продължаваме нататък и стигаме до най-новата история за Гоце Делчев, но не само за него. Той така или иначе тази комисия не стигна по-нататък. Ще говорим за Никола Вапцаров, ще говорим за Ванчо Михайлов. Трябва да признаем, че след като той е шеф на Македонската организация, че е македонец“, каза още проф. Овчаров.

Според него, ще трябва да признаем, че и ние говорим македонски език.

„Всъщност Македония дава езика на България. Няма Плиска, няма Преслав. Имаме македонски език, който се създава и който реално погледнато е единственият език. Според писания, които се появяват в последните дни, звучи така, че ние българите сме приели езика от Македония. Следователно той трябва да бъде наричан македонски. Това ще ни бъде наложено и тези неща Македония като държава членка от ЕС ще говори от трибуната в Брюксел. Ние българите ще се чудим какво да правим“, каза още проф. Николай Овчаров.

По думите му накрая българите ще трябва да се оправдаваме дали езикът е български или македонски.  


Коментари (16)

Питащият Тъпанар ! Вържи попа да е мирно селото , но май същото трябва да се направи с историците .l Просто се залага на национализма и простотията до следващите избори . Абсурдната идея за Възродителен процес наложен отвън на една суверенна държава обслужва определени интереси и това не са интересите на българи и македонци , поне не на мнозинството .
https://warofthecrickets.blogspot.com/…/11/blog-post_18.html
18.11.2020 20:26 / Отговор
България Няма такава нация. 250 хиляди "македонци" в момента са с български паспорти с които работят по Европа и не спират да плюят срещу България.
18.11.2020 23:33
отговарящ Тъпо копеле със сърп и чук в главата!Позволяваш си да си експерт по всичко,а това ,дори и за теб е невъзможно!
19.11.2020 08:37
Нормален! Идиот!
19.11.2020 13:38
Z Само самороден тъпанар може да нарече проф. Овчаров "тъпанар". Освен ако не сте македонец, разбира се.
18.11.2020 21:55 / Отговор
Mihaela Браво,ама дали ще го прочетат, тези ,които трябва и ще ЧУЯТ ли професор Овчаров?
18.11.2020 21:57 / Отговор
Питаща Браво, професоре. Напълно ви подкрепям. Но кога и нашите политици ще спрат да пишат глупости в нашите учебници по история? До кога ще отричаме, че България е била под турско иго? Не е ли крайно време да спрем да изхвърляме от учениците нашите поети и писатели и да ги заместваме с непознатите чужди,които са далеч от нашите традиции и нашата идентичност. Как ще запазим българското самосъзнание на подрастващото поколение? Добре е да вземем пример от македонците и по същия нахъсан начин да браним нашата история и идентичност. Все пак фактите и правдата са на наша страна. Защо трябва сами да ги отхвърляме?
19.11.2020 01:02 / Отговор
Алекс Обаче се пропуска и друго. Че всъщност днешните македонци са наследници на Куберовите българи. А Кубер е един от братята на Аспарух. При Крум Куберовите и Аспаруховите българи се обединяват в една държава. България! А не Македония.
19.11.2020 12:45 / Отговор
Нормален! Да!
19.11.2020 13:40
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още