Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Овчаров към ПП: Смятате историята за нещо досадно и ненужно, особено по въпросите с РСМ

Политика

Проф. Овчаров към ПП: Смятате историята за нещо досадно и ненужно, особено по въпросите с РСМ

Проф. Овчаров към ПП: Смятате историята за нещо досадно и ненужно, особено по въпросите с РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Проф. Николай Овчаров отговори на скандалното изказване на Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, който обяви, че северномакедонската страна може да направи важен жест за затопляне на отношенията между двете страни – да върне в България костите на цар Самуил.

Сабрутев обяви, че не е стъпвал в Република Северна Македония. Което,  не му пречи да има мнение по въпроса. Това заявява в свое становище, изпратено до медиите известният археолог проф. Николай Овчаров и добавя:

Говорителите на тази партия отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси около спора със Северна Македония!

Ето какво отбелязва още той:

Уважаеми г-н Сабрутев, костите на цар Самуил се намират в музея в Солун, Република Гърция, поне от времето, когато археологът проф. Николаос Муцопулос ги извади от земята през 60-те години на ХХ в. на малкия остров „Св. Ахил“ в Преспанското езеро. Да ги върнем у нас се борим вече няколко десетилетия и с тази кауза са се ангажирали освен учени, така и предишни български политици - министри и дори президенти.

Но нали у нас към днешно време всичко в световната история започва от сегашното управление на „Промяната“. Говорителите на тази партия отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси около спора със Северна Македония!

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2022
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати