Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Пламен Киров: При процедура за ВНС няма служебен кабинет

Политика

Проф. Пламен Киров: При процедура за ВНС няма служебен кабинет

Проф. Пламен Киров: При процедура за ВНС няма служебен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„Сегашното Народно събрание трябва да обсъди проекта за нова Конституция и да вземе решение за избор на Велико народно събрание. След като се вземе това решение в тримесечен срок, президентът насрочва изборите за ВНС. През тези три месеца не може да се разпусне Народното събрание“, коментира Пламен Киров, професор по конституционно право, пред „Труд“.

„Това означава, че Бойко Борисов, дори и да подаде оставка, президентът не може да стартира процедура за ново правителство. И дори да я стартира, парламентът няма да избере правителство, а президентът няма да може да разпусне през тези три месеца Народното събрание и да назначи служебно правителство, защото има решение за провеждане на избори за ВНС, а не за обикновено НС. Не може едновременно да има и ВНС и обикновено Народно събрание. В момента, в който се избере ВНС автоматично се прекратява мандата на НС. ВНС започва работа със старото правителство, което може и да е в оставка. Няма никакъв проблем да работи и в оставка“, разясни проф. Киров.

„ВНС трябва да приеме Конституцията и само в неотложни случаи може да изпълнява функции на обикновено Народно събрание. То може да реши да избира ново правителство, но при фрагментацията, която се очаква, сещате ли се кога ще се избере ново правителство“, попита експертът.

„ВНС има и още една особеност – то може да бъде лесно свикано и трудно разпуснато. ВНС може и 5 години да се занимава с проекта за Конституция и пет години това правителство да остане на власт“, добави проф. Пламен Киров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Всички другари и обикновени помияри... Бойко ги осакати душевно...
14.08.2020 16:47 / Отговор
Анастас ОСАКАТЕНИ са Чалга Поколението

Ето няколко зъвета към тях:

#БъдетеУмни
#НеБъдетеОтстреляниЗайци
#НеБъдетеГлистиКатоМазолГлишев

ДеБъйците и Костовашките Дръгалефци се осраха звучно ...

Вече стана ясно, че Ицко БойкиКЕФ и за журналист не става.

- Ице, баба - да станеш Свещенник ма чеде.
Нали учи и за поп, ама завърши ли го !!!?

(заприсмехулно)
14.08.2020 22:21
На това се казва протакане на агонията на правителството с цел изгаряне на следите от корупционното управление на мафията.
14.08.2020 21:24 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети