Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Политика

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков - Tribune.bg
Снимка:

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу К.П. - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Припомняме, че на 13 декември 2021 година спецпрокуратурата счете, че не е компетентна, тъй като към датата на съставяне на декларацията за отказ от гражданство, той не е бил в качеството си на министър в служебното правителство. След като спецпрокуратурата е преценила това, тя е изпратила всички данни и материали в Софийската районна прокуратура по компетентност. Те пък от своя страна не предявиха претенции, но заявиха, че декларацията подадена от Петков отразява невярна информация. Но тази невярна информация има само уведомителен характер, няма доказателствена стойност. Поради това с постановление се е отказа да образува досъдебно производство.

Няколко месеца преди прекратяване на разследването от прокуратурата Конституционния съд излезе с решение, че назначаването на Петков за служебен министър е било противоконституционно. Причината е именно въпросната декларация и фактът, че заемайки поста служебен министър на икономиката Кирил Петков е все още е бил канадски гражданин.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети