Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Промените за „тримата големи“ в съдебната власт влизат в пленарната зала през септември

Политика

Промените за „тримата големи“ в съдебната власт влизат в пленарната зала през септември

Промените за тримата големи в съдебната власт влизат в пленарната зала през септември - Tribune.bg
Снимка:

Данаил Кирилов: Героизират Панов, а законът му дава свръхзащита

Моника Гаджанова

Промените в съдебния закон, свързани със статута на "тримата големи" на върха на съдебната власт, възможността за тяхното отстраняване предсрочно и започването на разследване влизат в парламента за сесията през есента, заяви след парламентарен контрол правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Надявам се през септемврийската сесия да влязат в пленарната зала", уточни Кирилов. Той обяви, че ще инициира широко общественото обсъждане на поправките след заседанията на междуведомствената работна група. Правосъдният министър смята, че позицията на страната ни не е била представена „подходящо“ в Брюксел и затова е готов да се консултира с Венецианската комисия, както и да отправи питане към Конституционния съд за становище по готвените разпоредби и дали те съответстват на основния закон на страната. 

Правосъдният министър отхвърли обвиненията, че законът се прави специално за отстраняване шефа на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов.

"Някои медии определено героизират един от тези "трима големи", посочи Кирилов. Той изтъкна, че и в момента няма проблем за разследване на главния прокурор, както и на другите двама висши магистрати -  председателите на Върховния административен съд и ВКС. 

Министър Данаил Кирилов сподели, че спорът по темата го вдъхновява. "Намирам една дълбочинност у едни хора, които си мислят, че са умни и красиви, но уви...", коментира в кулоарите на парламента юристът. Той се обърна с апел към представителите на различните медии.

"Подхождайте обективно. Няма проблем за разследване и сега на "тримата големи" в съдебната система у нас“, категоричен е министърът на правосъдието. 

В отговор на депутатски въпрос Данаил Кирилов изнесе данни, че 12 души в страната са под електронно наблюдение в момента. По думите му предстои министерството на правосъдието да запознае съдиите с работещата система, както и с анализ на кого се прилага този тип наблюдение. От 1 юли системата ще обхване наблюдение на още 250 човека, допълни министър Данаил Кирилов и подчерта, че ведомството му работи за изграждане на нов затвор в София.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп