Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Протестиращи пред Президентството: „Тук не е Москва", "Убийци" и "импийчмънт"

Политика

Протестиращи пред Президентството: „Тук не е Москва", "Убийци" и "импийчмънт"

Същевременно представители на ГЕРБ-СДС са пред Столична община, за да изразят своята подкрепа за Украйна

Днес се навършва една година от нахлуването на руските войски в Украйна. В няколко града в страната има организирани бдения и шествия. В Русе започна мирно шествие, а в Бургас украинци запалиха свещи.

Под надслов „Не на руския терор! България е с Украйна“ граждани, развяващи български и украински знамена, се събраха пред Президентството в знак на солидарност с украинския народ.

Част от хората са там в знак на несъгласие с позицията на президента Румен Радев относно конфликта в Украйна като част от протеста „Украйна – Европа – Свобода – Победа!“, организиран от БОЕЦ по повод първата годишнина от войната на Руската федерация в Украйна. Те скандират „Тук не е Москва", "Убийци" и "импийчмънт". Това, което искат да кажат на държавния глава е, че мирът идва тогава, когато агресорът си отиде. Хората искат цялата световна общност да се обедини около идеята най-после агресията в Украйна да спре. 

БГНЕСБГНЕС

Хората започнаха да се събират много преди обявения начален час - 19.00 часа, пише БНТ.

"Слава на Украйна", "Мир", "Свобода" - това са призивите, които се чуват в момента.

На шествието има много млади хора, украинци и дори руснаци, които споделиха, че са благодарни за помощта, която България оказва на Украйна.

Шествието тръгна от сградата на Президентството към 19.30 часа и трябва да стигне до „Орлов мост“.

Пред Руската църква демонстрантите се спряха с викове: "долу Путин", "убийци" и "тук не е Москва".

Десетки българи и бежанци от войната в Украйна се събраха и в центъра на Велико Търново с искане за спиране на руската инвазия. Протестиращите срещу агресията запалиха 365 свещи – толкова, колкото дни вече са бойните действия между Русия и Украйна.

Много хора дойдоха и на площада пред Община Бургас. Нарисуваха гълъб на асфалта, а около разперените му криле бяха запалени свещи като символ на мира. Украинци, които са намерили убещиже в района поставиха и обувки, които символизират загиналите техни сънародници по време на войната.

В знак на солидарност във Варна бе организиран флашмоб.

В Пловдив пред църквата „Света Богородица“ в Стария град също запалиха свещи в знак на съпричастност с украинския народ в борбата му за свобода.

И русенци се присъединиха към националния протест. С призиви да се прекрати руската инвазия и терор те се събраха в историческия център на града. Шествието премина през града и достигна крайната си точка - река Дунав - символичната връзка на България с Украйна.

Руски граждани протестираха пред руското посолство в София. Те осъдиха руската агресия и посочиха, че знамето, което носят, символизира желанието за по-свободна Русия.

В знак на солидарност сградата на Столичната община на ул.„Московска“ 33 беше осветена в цветовете на украинското знаме. Много представители на ГЕРБ-СДС са там, за да изразят своята съпричастност с украинския народ. 

ГЕРБГЕРБ

ГЕРБГЕРБ


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети