Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Провали се опитът на ВМРО за подпомагане на туризма с промени в Закона за чуждите граждани

Политика

Провали се опитът на ВМРО за подпомагане на туризма с промени в Закона за чуждите граждани

Провали се опитът на ВМРО за подпомагане на туризма с промени в Закона за чуждите граждани - Tribune.bg
Снимка:

ВМРО към депутатите: Това не е държавническо поведение!

Народното събрание отхвърли проекта на Искрен Веселинов и група народни представители за промени в Закона за чуждите граждани в Република България. Вносителите бяха мотивирали искането като подпомагане на туризма.

ВМРО  упрекнаха законодателния орган на страната в недържавническо поведение.

Парламентът не прие предложения електронен формуляр и 5-дневен срок за издаване на туристическа виза за чужденците, които според тях се явяват спасителен план за туризма.

„Електронният формуляр и 5-дневен срок за издаване на туристическа виза можеха да дадат нужната глътка въздух за колабиралия бранш. А защо не и на граничните пунктове да могат да се издават документи за пребиваване на туристи?“, питат от ВМРО и подчертават, че съседна Гърция има подобна практика.

От партията смятат, че днес в пленарна зала е надделял партийният конформизъм и политическото късогледство. След като депутатите от ГЕРБ са се въздържали, близките в изказванията си до Русия депутати от БСП също са гласували лицемерно и са отнели възможността на руски туристи да посещават България.

„За нас от ВМРО днешното гласуване не кореспондира с отговорно в икономически и държавнически план поведение. Днес народните представители отнеха хляба на стотици хиляди българи и обрекоха един цял бранш на фалит. Ние, обаче, няма да се откажем и ще продължим да отстояваме нашите предложения в опит да помогнем на хората, пострадали заради коронакризата. Между първо и второ четене ще настояваме за приемането на адекватни мерки, за да спасим прехраната и бизнеса на стотици хиляди семейства“, се казва в позицията на ВМРО, изпратена до медиите.

Освен бързото онлайн производство по издаване на визи, текстовете, предложени от Искрен Веселинов и група народни представители в закона за чужденците, предвиждат и визи с 2-годишен срок, но не повече от 360 дни престой за периода, за чужденци от държави извън ЕС – собственици на имоти у нас, които ги използват с цел туризъм.

„Ние смятаме, че с тези две мерки, които предлагаме, ще помогнем на туристическия бранш да намали загубите и да стартира възстановяването си. Ще привлечем туристи, които са извън териториите на Европейския съюз, като улесним достъпа им до предлаганите туристически услуги“, твърдят от партията на Красимир Каракачанов.

В пленарната зала заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов защити предложените текстове с мотива, че с приемането им се преодолява колапса на туристическия бранш вследствие кризата, породена от коронавируса.

„Приеха се две наши предложения, искаме и другите две – за ваучерите и за електронните визи“, настоява Веселинов.

По думите му България е в доста неизгодно положение, защото преките ни конкуренти имат по-опростени процедури.

„Въобще не може да се мерим и с Турция, която е извън ЕС. Може да взаимстваме опита на нашите европейски конкуренти –  електронната виза – дистанционно кандидатстване от страна на туриста и в петдневен срок отговор от съответното консулство. Такава електронна виза, например, има в Кипър. Втората част на предложението е свързана със собствениците на имоти – да дадем възможност за дългосрочно пребиваване на тези собственици на имоти у нас“, коментира Веселинов. Той изрази несъгласие с вечното позоваване на правилата на Шенгенското пространство и настоя, че внесеният законопроект не противоречи на европейски регламенти.

„Искаме да улесним туристическия пазар. С приемането на предложенията ни ще подкрепим националната икономика“, изтъкна Искрен Веселинов.

В дебата се включи и организационният секретар на ВМРО и секретар на ПГ „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов. По думите му много странно е това, че БСП се отказва от това руски граждани да посещават с улеснения България.

„Правите се на русофили, но когато трябва да помогнем на българската икономика и на обикновените руски граждани, Вие отказвате да подкрепите. Каква е логиката?“, обърна се към социалистите в зала Юлиян Ангелов.

„Това не е държавническо поведение!“, коментират и в позицията до медиите от партия ВМРО, като визират всички народни представители, които не подкрепиха законопроекта на Искрен Веселинов и група народни представители за промени в закона за чуждите граждани в Република България.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, позиция

Коментари (1)

Алоо.. ...Руските ВЪШКАРИ и УРОДИ НЕ СА ЖЕЛАНИ в Б-я ! Руските туристи НЕ СА ЖЕЛАНИ у нас, а тези със закупените имоти, ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ в ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА Б-Я, ВЪН РУСКИ ИДИОТИ от Б-я!!! НИКАКВИ облекчения за ВЪШКАРИТЕ!!!
02.10.2020 16:15 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати